torsdag 7 april 2011

Blomsterspråk

På inhandlingslistan hos handelsträdgården står kaprifol. Vi har prövat ett antal klätterväxter i trädgården men till skillnad mot vad man kan tro så fungerar inte allt här i vår franska by. Min dröm om mimosa- och citronträd, hortensior och bougainvillae får stryka på foten för mer tåliga växter som klarar vårt ibland lite kyliga bergsklimat. Inte just nu dock då hela Frankrike drabbats av ovanlig värmebölja. Nästan 30 grader vid Atlantkusten där folk nu badar medan vi får "nöja oss" med våra 27 grader!

De flesta plantor och växter heter likadant på franska som svenska. Chrysantemum, margueriter, begonia, hyacinter, lavendel etc. Ibland får man gissa lite - rosmarin heter Rhomarin men det mesta fungerar.

Så det tror vi ju att kaprifol ska göra också. Uttalat på franska typ. Men se det går inte alls. Dels hittar vi inte växten bland alla andra klätterväxter, dels visar det sig att tillfrågad trädgårdsmästare inte alls hört talas om plantan ifråga. Jag får beskriva att den klättrar, har gröna blad, slingrar sig uppåt utan med hjälp av ställning, har vita eller rosa blommor och luktar gott. "Caprifolle"?? säger han och tillfrågar en äldre och visare man. Inte heller han vet vad detta kan vara för exotiskt växt.

Vi ger upp och går ett varv till. Plötsligt får jag syn på dem, kaprifolerna. Och vad står det på lappen? Lonicera Japonica. Förstås. Så fort jag ser det latinska namnet kommer jag på det själv. Vi går förbi trädgårdsmästaren och visar stolt att vi hittat vad vi letat efter. "Ah, Lonicéra", säger han. Det är klart att det är Lonicera och inte "caprifolle".

Bäst att ha med floran med alla latinska namn nästa gång!

5 kommentarer:

Kersti sa...

Kaprifol är en av mina favoriter. Tänk att ni har så varmt. Här håller det sig kring + 10 men idag är det storm. Det blåser så man tror att taket ska lätta. Fjolårslöven dansar muntert omkring och gruset som de ännu inte hunnit med att ta bort från gatorna dansar med.

Elisabet. sa...

Här är en som älskar vildkaprifol!

Vi hade en, till höger om ytterdörren i Ystad .., var gång man gick in eller ut .., kändes doften!

U n d e r b a r.

Mira sa...

Vilken dråplig situation. När vi var på Korsika köpte jag en flora och kunde med hjälp av de latinska namnen hitta rätt många växter. Kul!

Monet sa...

Kersti: Vilken skillnad i väderförhållande. Jag tror jag föredrar mitt:-)

Elisabet: Ja, det är en underbar doft. Nu har vi fått två olika sorter, den ena har lite mörkare blad än den andra. Undrar om de doftar olika också?

Mira: precis som jag har en liten lathund med köks- och mattermer som vi tar med när vi går på restaurang tror jag att jag får investera i en miniflora. Eller ringa mamma i Sverige och be henne kika efter! Jo, det var dråpligt - en av många situationer där inte allt går på räls!

Hanna sa...

På franska heter kaprifol chèvrefeuille, men det har du säkert redan hunnit slå upp vid det här laget :) Jag älskar doften!