lördag 22 januari 2011

Lyxmåltid
Vi bjuds på födelsedagsmiddag av vår svenska grannväninna. Hon fyller jämna år och vill fira kvällen med oss. Och vilken tur att vi har en riktig lyxkrog i vår lilla by. Inte stjärna i Guide Michelin men nästan. En känd kock är det som driver den här restarurangen med sin familj.

På sommaren sitter man på en hängande terrass över den brusande floden och äter färsk forell i skuggan av stora träd. Nu är det isande kallt och snön ligger fläckvis kvar - vilket man inte tror är sant faktiskt. Men vi äter inne förstås och det här är vad den kreative kocken bjuder på:

Först färserad bläckfisk, dvs han har stoppat in någon vansinnigt god räkröra i de runda bläckfiskkropparna och till det serveras en god grönsakspaté. Innan förrätten har vi fått små goda amuses-bouches, förrätter i miniformat. Varmrätten för damerna består av en god fast kummel med gudomligt stekt skinn, små musslor och så barndomssnäckorna från Torekov men med litet innehåll. Och en tryffelsås, ja det var så himla gott att det inte går att beskriva. Kockens signatur finns förstås på tallriken, det är väl klart man signerar sina mästerverk.

Maken åt en likaledes gudomlig pata-negrabog med öl och löksås som också föll honom på läppen. Mellan måltiderna serverades vi små glas med goda sorbeter, en vinbärsvariant med stark smak av någon god alkohol. Sen tre små goda ostar till hemlagad fikonmarmelad och till sist efterrätt med crèpes suzettes, crème caramel, choklad-iskaka och sorbet. Och till sist kaffe och små "mignardises", småkakor och tryfflar.

Förstås goda viner till. Se det var en middag!! Tack snälla M för den. Vi är fortfarande mätta idag!!
Posted by Picasa

6 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Vi planerar för en ny resa ner till Frankrike o när man läser dina matupplevelser så funderar vi på om vi ändå inte skulle Provence en chans ;).

Nu gäller det då bara att hitta det bästa huset att hyra :D.

Har du en mailadress? För att få tipsen om alla underbara restauranger förstås *skrattar*

Kram

Elisabet. sa...

Jag svimmar!

Av a v u n d .-)

Kersti sa...

Inte illa.

Freedomtravel sa...

Ser gott ut, och fantastiskt vackert! Roligt när mat är en upplevelse också för ögat!

Elisabet. sa...

Ingen uppdatering idag ...., då måste man kolla igen.

Nä, verkligen inte.

Monet sa...

Dubbelörn: jo, ge Provence en chans, du ångrar dig inte. Och det är klart du får restaurangadresserna.

Elisabet: svimma inte, iallafall inte av avund. Det här gör vi bara då och då, det ser mest ut som om det var regelbundet:-)*Föresten har jag mailat dig separat, kolla din comhem-adress!

Kersti: nej, det är sant. Men så är det numera rätt sällsynt också.

Freedomtravel: ja, just det estetiska kring matupplägget är man ju mästare på härnere!

Elisabet igen: jo, vi lever men har också internettrassel så det tar tid att ta sig ut på nätet!