tisdag 14 december 2010

Julpyntat hus


Att julen närmar sig också här i Provence märks överallt. Även om man tar det något lugnare än i Sverige. Här har man inte adventsstakar, firar inte advent, hänger inte upp stjärnor i fönstren, firar inte Lucia, dricker inte glögg (som här heter "vin chaud" - varmt vin) och äter inte pepparkakor. Annat när det bjuds av oss svenskar.

Vi är tidiga i år med det egna julfirandet eftersom själva julhelgen kommer att firas hos barn och barnbarn i Luxembourg. Vi har redan haft franska gäster på svenskt julbord hos oss och i vår lilla bykyrka har det varit svensk adventsgudstjänst med svenska prästen från Nice som officiant. Tillsammans med byprästen, fader Pedro från Brasilien.

Nu har vi satt upp vår adventsstake, pyntat lite där det ser bra ut och så klätt vår lilla gran. Här, däremot, kan man dra på när det gäller granutsmyckning. Det finns inte vanliga julgransljus utan man får nöja sig med slingor. De flesta är i grälla färger och blinkar och sprakar så vi är glada att vi hittat en med fast gult ljus ändå.

Jag gillar att hänga på så mycket pynt det går på mina granar. När barnen var små tyckte de att vi hade "Kalle Anka-granar". De var ingenting i förhållande till min franska gran som knappt syns under alla dekorationer. Text med God Jul, Joyeux Noël, har vi också hängt på ytterdörren för säkerhets skull!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Den julgranen platsar lätt i Sköna Hem! Vilken vacker pyntning!!

Musikanta sa...

Det var nog den mest pyntade julgran jag sett - slår t.o.m. Annikas i Reston! Eftersom jag inte har någon gran alls i huset kan jag inte jämföra den med min egen, som kanske hade varit lite mer sparsmakad...

Vacker krans att hänga på dörren!

Staffan H sa...

Rejält med pynt i den granen var ordet, sade Bill till Bull. Trevligt och vackert julpyntat hem.

Monet sa...

Elisabet: sent omsider: TACK för en jättefin komplimang. Granen väcker uppseende här också, det är kul

Musikanta: vet inte riktigt vilken gran du menar, kan det vara i Hollywood:-) Just nu roar vi oss med det här exemplaret iallafall.

Staffan: ja, just så. Rikligt med pynt. Men de franska granarna ser ut så här, riktigt amerikanska med mängder med bling-bling. I övrigt är vi mera sparsmakade, det är mest granen som får ta plats. Men den är å andra sidan ganska liten.