måndag 22 november 2010

På franska småvägar

När vi köpte vårt franska hus för lite drygt två år sedan visste vi faktiskt inte att naturen och vägarna runt ikring oss var så fantastisk. Vi hade visserligen åkt runt men inte riktigt förstått att just norr om vår by slingrar sig vägarna upp mot bergen genom dalgångar, vinodlingar och fantastiska utsikter. I det tättbebyggda Provence är det en lisa för en svensk allemansrättssjäl att få åka i de här obebyggda landskapen där nya vackra vyer öppnar sig efter varje kurva.

Att sen fransmännen kör vansinnesfort och gör omkörningar på de här smala vägarna som gör att man tappar andan är ju en annan sak. De lägger sig också en meter bakom och hetsar vilket gör det här till en stressfylld körning om man ger efter för det. Numera kör maken åt sidan och lämnar plats istället. Motorcyklisterna kan man dock inte göra något åt - de kommer i självmordsfart och kör om mitt i kurvor utan sikt och förlitar sig på att mötande bilar håller undan. På motorvägarna kan man bli omkörd i höga hastigheter på fel sida om bilen - det är ofta fransmän i övre medelåldern med tofs utanför hjälmen som är värst. Så är det många motorcykelolyckor här också.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det är också vad jag minns från våra bilresor genom Frankrike,särskilt när vägarna slingrade sig genom bergspassen.

Folk körde som galningar!

Och i mörkret och i tvära kurvor .., samma sak där!

Jag tänkte då att fransmännen torde ligga i topp vad gäller dödsolyckor i trafiken.

Monet sa...

Elisabet: det gör dom också. Men nu har man tagit tag i detta och har kraftiga böter och restriktioner. Inte för att vi tycker att det verkar hjälpa men statistiken är bättre!