måndag 20 september 2010

Förändringens vindar

 

Välkommen till verkligheten Sverige. Tänker och känner jag inför valutgången. Så här ser det ut i många andra länder - även här i Frankrike där man sedan länge har Le Pens Front National.

Varför skulle Sverige för alltid vara förskonat från det som mera liknar missnöjesyttringar än rasism och främlingsfientlighet? Jag kan inte särskilt mycket om Sverigedemokraternas politiska inriktning numera och väljer att konstatera att de funnits ett bra tag, man har försökt att ignorera att strömningar som deras finns i Sverige och det blir därför en chock att se att cirka 5% av Sveriges befolkning faktiskt valt att rösta på dem.

In i själva riksdagen kommer de alltså men för mig som befinner mig utanför Sveriges gränser är det obegripligt att man kan reagera med sån förstämning och uppgivenhet inför detta. Skumläser jag rubriker och svenska och utländska artiklar om det som hänt verkar det som om Sverige skulle gå från demokrati till extremhögerland över natt på grund av detta. Räntan går upp, arbetslösheten stiger, marknaden gillar inte detta, det blir instabil politik med ett vågmästarparti som SD. Som har fått 5% av rösterna. FEM PROCENT.

Men HALLÅ!! Det finns väl ändå ett annat sätt att se på saken: Alliansblocket -eller de borgerliga -har faktiskt, vilket är helt unikt i Svriges historia, fått ytterligare fyra år på sig att genomföra sin politik. Bra eller inte, men fyra år är för lite och nu ges de ytterligare en möjlighet på fyra nya år. Ibland måste man ju också i regeringställning kohandla något och om det blir med SD eller MP får ju framtiden utvisa, det är väl ändå alldeles för tidigt att sia om vilka förskräckligheter Sverige ska drabbas av.

Varför denna surmulna svenska inställning undrar jag - majoriteten av folket har ju faktiskt ändå sagt att de vill att allianspolitiken ska få fortsatt mandat och det är väl bra så. Gläds åt det istället för att måla fan på väggen direkt.

Att partier som inte anses "politiskt korrekta" eller står långt ut på höger eller vänsterkanten också måste få utrymme i en demokrati tror jag de flesta inser. Sverige måste inse att också i vårt land finns det åsikter om invandrarfrågor som vi inte tycker är klassiskt svensk demokratiska och toleranta. Varför blev det så chockartat att det kom idagen?

Så är det som sagt i många andra länder och det är bara att inse att Sverige inte kan hålla sig utanför den sortens verklighet heller. I Katrineholm, läste jag, har man exakt samma problem som här i Frankrike med "les gens de voyage", resandefolket eller romerna som de också kallas som bara dyker upp och helt olagligt parkerar sig lite varstans. Och sen vägrar flytta på sig. Hur tacklar man sånt? Ja inte lär kommunfolket i Katrineholm på sikt agera annorlunda än i våra franska grannkommuner där problemet faktiskt är ännu värre.

Jag tänker inte egentligen diskutera politik på min blogg eftersom den är tänkt att beskriva vårt sydfranska vardagsliv. Men eftersom jag lever utanför Sverige sedan två år i ett stort europeiskt land där den här sortens frågor både är dagsaktuella men också invanda sedan länge - vill jag förmedla ett litet "stopp och belägg". Ibland får man inte alltid som man vill hela vägen ut. Det är väl bra att vi slapp ett regeringsskifte redan efter ett par år igen och de tvära kast sådana alltid innebär med existerande lagar och reformer som ska rivas upp och göras om. Gläds åt det istället för allt detta "vojne, vojne".

Man säger oss att det går så bra för Sverige. Vi lever inte längre där och kan bara lyssna på vad som sägs, vår franska verklighet är en annan. Är det så bra i Sverige som det sägs kommer det säkerligen att gå fortsatt bra, med eller utan Sverigedemokrater!

8 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, jag skrev just hos H, att det är ju så det ändå är .., att 94 procent av befolkningen inte alls är trakterade av SD:s lockrop.

Lotten sa...

Jamen hurra -- äntligen lite positivism!

Nu är jag mycket gladare än för en liten stund sedan!

Musikanta sa...

Jag tycker att ditt inlägg är fantastiskt bra och jag håller helt med dig. Utom att det väl faktiskt var 5,9% av rösterna som SD fick.

Jag förstår inte heller alls varför folk överreagerar på det här sättet. Framför allt när media och övriga partier har sig själva att skylla i viss mån. Det har varit någonting som liknar den värsta förföljelse av SD den senaste tiden från övriga partier och media.

De har vägrats delta i debatter i TV, de har blivit portförbjudna kyrkan och i media etc.etc. Mobbning och utfrysning lönar sig inte, tvärtom har det säkert bidragit till att vi fått det valresultat som vi har.

Så deras främlingsfientliga åsikter har fått stå helt oemotsagda! Sen hade de ju också andra frågor på sitt valprogram, som äldreomsorg, skola och brottsbekämpning, som säker har lockat en del väljare.

Jag är mycket glad över att alliansen vann och är inte det minsta sorgsen eller upprörd över att SD kommit in i riksdagen. Den skicklige och kloke Reinfeld kan säkert fixa någon annan samarbetspartner om det kniper.

Sen är det kanske är bra att många förhållanden som upprör många svenskar äntligen kommer i dagen.

Freedomtravel sa...

Jag var förberedd och inte förvånad. Tycker kanske att man måste se det här som en signal, att ganska många svenskar faktiskt är missnöjda. De flesta svenskar röstar faktiskt INTE på SD, men en hel del har gjort det trots allt. Jag tror att det bästa vore om de andra partierna vågade prata integrationspolitik. Kanske kan SD bidra till det. Det vore den bästa utvecklingen. Att högersxtremismen skulle öka ännu mer och få verklig makt skulle inte kännas roligt däremot...

Steve sa...

Bra med sans och besinning till all den upprördhet som dominerar eftervalsdebatten.

Musikanta sa...

Jag ber att få ändra mig. SD fick 5,7% av rösterna, och inget annat, som det brukar står i rättelserna i tidningarna.

Monet sa...

Elisabet: jag håller helt med dig. Det gäller att proportionerna klara för sig.

Lotten: så bra! Sprid det vidare - detta är ingenting att deppa ihop för.

Musikanta: jag håller med dig i allt du skriver. Hade ingen aning om att man försökt hålla SD utanför men så var det ju med Ny Demokrati på sin tid också. Sånt håller aldrig i längden.

Freedomtravel. Jag håller med dig också. Det här kommer att blåsa över och man kommer kunna hantera det när allt lugnat ner sig. Det är också bra att alla får klart för sig att den här sortens strömningar finns. Sen måste man förstås vara observant på att det inte sprids ohämmat.

Steve: ja, jag håller med dig också, det var därför jag skrev det jag skrev. Lite sans och måtta får det ju ändå vara!

Musikanta: ja, rätt ska vara rätt. Men det är ändå en låg procentsiffra i det stora hela!

Anna - Man ser floden sa...

Sakligt och bra skrivet.