lördag 25 september 2010

Vinskörd i Provence

 

 

 

 

Nu är det dags för den årliga vinskörden här i Provence. Tillsammans med ett antal andra svenskar åker vi till "svenska" vingården Rabiega som förr ägdes av Vin&Sprit. Idag drivs den av Anders Åkesson som också kan det här med vin.

Han har bjudit in till skördefest vilket innebär att man bor på gården i två dagar, äter goda trerättersmiddagar och får vara med om hur hela vinifieringsprocessen går till. Och så, trots att man är betalande gäst, skickas man ut på vinfälten och får med vassa sekatörer knipsa av de fullmogna druvklasarna. Det är klart att alla tycker att det här är värt sina slantar - i de riktigt professionella sammanhangen släpps inga amatörer ut på fälten.

Det är hårt och styvt och pressat jobb att timme efter timme kröka rygg och i samlad, snabb takt få ner druvorna. Fort ska det gå och det är ett hantverk som inte alla klarar. Vår städerska Carole har hjälpt till på närliggande vingård med skörden och vittnar om hur alla sätter i sig Ipren tre gånger om dagen för att klara ryggvärken och hennes blåa händer och naglar visar på hur tufft det varit.

Vi andra höll väl på en halvtimme så något slavarbete var det verkligen inte!

Inga kommentarer: