onsdag 16 juni 2010

Katastrofläge!

 

 

 

 


Kanske har ni läst om översvämningarna och skyfallen igår och inatt i södra Frankrike? Tack och lov har vi och vår by förskonats men bara några kilometer och mil norr, söder och öster om oss är det rena katastrofen. Vi drabbades av skyfall och kortare strömavbrott igår men i många städer och byar resulterade de enorma regnmängderna i översvämningar på flera meter. Vägar stängdes av, järnvägstrafiken mellan Nice och Toulon likaså och vid den stora motorvägen A8 stängdes både den och många angränsande vägar av. Flygplatsen i Toulon svämmades över liksom stora delar av Hyères, staden vid havet där våra vänner bor.

Vägen vi åkte till Carqueiranne längs kusten i söndags i strålande sol svämmades också över och bilderna på fransk tv visar vatten inne i varuhus, på vägar och i stadsgränder. Det kom på ett dygn lika mycket regn som under ett halvår och 12 människor har dött och flera saknas. Många togs med överraskning och hann inte upp på sina tak eller ur sina bilar. Över 200.000 hushåll är utan el och katastrofläge är utfärdat.

Hur lång tid det tar innan vattnet rinner undan vet man inte. Jorden härnere är torr och hård och kan inte ta emot den här typen av enorma vattenmängder. Bäckar, kanaler och floder förvandlas till lervällingskaskader med enorm förstörelse som följd.

Hur det ser ut på vägarna runt ikring oss vet vi ännu inte. Troligen bör man akta sig för de mindre och smalare bergsvägarna som ofta går tätt intill höga bergsstup. "Chute de pierre", stenmassor som rasar ner är inte ovanligt, särskilt inte efter en sån här historia.

Detta är förstasidesnyhet i Frankrike idag förstås - vi lever i meteorologiskt oroliga tider även här!
Posted by Picasa

9 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Jag hörde om detta på nyheterna o det låter ju helt enormt med dessa vattenmängder...

Suzesan sa...

Men Monet jag hörde om det på radio och såg det i ett snabbt inslag på TV och inte ett ord i tidningarna om det. Så nu när jag kom hem gick jag in hos dig och kollade så att allt var okey. Vilken tur ni klarat er bra oavsett om det är fruktansvärt. Vädret är uppochnervänt.

Tack för din fina rapportering!!

Kram
/Susanne

Bloggblad sa...

Så hemskt! Jag har inte hört/sett nyheter idag, så väldigt nära mellan idyll och katastrof... Kom det verkligen så fort? Det måste ju ha varit gräsligt. Ja, det ÄR ju gräsligt fortfarande...

Staffan H sa...

Hu en sådan katastrof och jag känner verkligen med dem som drabbats av det som ovädret ställt till med.

Freedomtravel sa...

Har faktiskt inte hört om det... ser ju helt förskräckligt ut! Tur att det finns fler nyhetskanaler än tidningarna nuförtiden ;)

Beppan sa...

Kan det vara den globala uppvärmningen - växthuseffekten?
Skrämmande hur som helst. Så nära mellan idyll och katastrof!

Elisabet sa...

Såg det på tv ikväll .., lika ruskigt som i Polen häromveckan!

Arma människor som drabbas.

Tack som berättar.

Monet sa...

Nu, strax efter klockan elva på kvällen börjar det regna igen efter en solig dag! Det är helt overkligt.

Måtte detta regn nu i natt inte ställa till det igen. Scenerna från franska nyheter idag är gräsliga. Bilar och annat virvlar runt i fruktansvärda strömmar inne i stadsgatorna bara några mil från oss.

Just nu rapporteras 19 döda och flera saknade. Jag funderar - hur tar man sig snabbast upp på taket och går det??

Helen sa...

Ur led är tiden...Det är fruktansvärt när såna här katastrofer inträffar. Snacka om att känna sig maktlös?!
Vi hade ett rejält, i våra mått mätt, jordskalv hos oss igår. Otäckt.

Hoppas att det inte blir värre med översvämningarna hos er.

Kram!