fredag 1 januari 2010

Nyårsdagen 2010. Storm vid Medelhavet

Vi vaknar mitt i natten och hör att det dånar från havet. På morgonen konstaterar vi - det blåser något infernaliskt. Palmerna viker sig nästan, vågorna i den grunda havsvik där vi befinner oss får småbåtarna att gunga, fara runt och rycka i sina förtöjningar.

Ett piskande kallt regn gör inte saken bättre. Från terrassen i det stora huset ser man ut mot en annan del av havet. Stora vita skummoln slår mot klipporna, det ser nästan tsunamiliknande ut.

Vid frukosten - eller rättare sagt en överdådig brunch - för oss övernattningsgäster konstaterar värdfolket att så här högt vattenstånd i kombination med storm och starka vindbyar har man nog inte sett på många år.

När vi sen kör hemåt i blåsten syns tydligt hur havet strömmar över kajkanterna och in på själva vägen. Den som vill se närmare på det hela får klicka på bilderna (som inte ger fenomenet riktigt rättvisa). Men notera att man också julpyntat en av de små fiskebåtarna, den lilla Manon!

Kall, regnig och stormblåsig inledning på det nya sydfranska året alltså. Nåja, när vi kört de tre milen hem till vår by ändras vädret. Regnet upphör, blåsten likaså, molnen skingras och solen orkar fram en stund. Kallt är det dock, plus sju grader så det är vinterjacka på.

Jag tittar på alla bloggbilder av ett vackert vintersverige och ett moddigt Stockholm. Och är faktiskt rätt nöjd med att vara där jag är just nu. Första dagen på det nya året har börjat bra!

 
 
 
 
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Elisabet sa...

Först tänkte jag ..."men .., bor dom så nära havet ...? .., sen läste jag och förstod.

Nu ska jag läsa resten.

God Fortsättning.

Bloggblad sa...

Åjo, nog ser jag att det blåser på de stackars cyklistern!

ab sa...

Så det är vinter i Provence? Ja, lite väderprövningar måste ni ju få! Hoppas båtarna klarade sig.

Stockholm är faktiskt inte alls moddigt, det är kallt och klart och den snö som inte är brun av bilar och sand glittrar och knarrar. Härligt!

Det enda besvärliga är järnhård is i bucklor på somliga trottoarer.

Monet sa...

Elisabet: nej, vi bor inte där. Tack och lov på ett sätt för det är annorlunda klimat vid kusten. Blåser mycket mera än vad det gör en bit upp i bergen. Fast på sommaren är det ju skönt.

Bloggblad: jo, det blåste bra. En riktigt svensk höststormsdag var det.

ab:_jo, det är klart att vi måste tåla lite sydfransk vinter. Jag tycker det är jätteskönt när det inte är så varmt och luftfuktigheten är normal. Men jag längtar konstigt nog inte efter svensk vinter trots alla vackra bilder jag ser. Jag tror att Stockholm är jättevackert också men som sagt, lite farligt men förrädisk is. Som vi är glada att slippa men längtan kanske återkommer!