lördag 2 januari 2010

Höga vågor och lite om Provenceväder

Stormen, i vars utkant vi befinner oss slog till hårt härnere igår. Tre meter höga vågor sköljde in över kajer och stränder. Och några människor har dragits ut till havs när de vandrat längs kusten. Minst en död.

Det är ovanligt högt vattenstånd också, det är därför det blir den här sortens konsekvenser. Vi, som bor en bit upp i landet, cirka tre mil från kusten och har omgivande skyddande berg märker inte alls av den hårda blåsten på samma sätt. Även om vi då och då konstaterar att vädertyperna här i Provence är av dramatisk sort. När det regnar blir det fullkomliga skyfall som varar hela dagar. När det åskar mullrar det bland bergen som vi aldrig hört det förr.

Och när den kalla mistralen brallar i, ja då är det svårt att stå upp ibland. Nu, när det är vinter i Provence får vi också kallare dagar, bara ett par plusgrader ibland. Men som idag när solen skiner från klarblå himmel på gula höstlöv så är det inte svårt att stå ut ändå! Hellre det än den stekheta "caniculen", hettan med 40 gradersvärme i veckor. Ja, nog är det växlande väder härnere i södra Frankrike.

Klicka på länken och läs mer.


intempéries - l'information en direct avec Var-Matin - varmatin.com

Inga kommentarer: