onsdag 2 december 2009

Franskt julpynt 1


Här i Frankrike köper man sitt julpynt i det som ofta är en kombination av växthus och zooaffärer.

Vi ska fira vår första jul hemma i Provence och vi gör en provrunda för att se hur pyntet ser ut härnere.

Det är helt obeskrivbart - jag har aldrig sett såna mängder med kulor, girlanger, lysande och blinkande mojänger och allsköns tingel-tangel.

Julen här är lugnare och inte lika uppstissad som i Sverige säger svenskarna som bott här ett tag. Detta gäller inte för julprydnader, det kan jag redan säga. Det här känns mera som i USA än Frankrike.

Men adventsljus och dito stjärnor finns inte. Våra fönster ser exotiskt upplysta ut och seden att tända ett ljus varje söndag i fyra veckor förundrar Carole, vår städerska som förstås undrar vad det är för märkvärdiga stakar vi har.

På lördag är det svensk adventsgudstjänst i vår lilla bykyrka för andra gången. Det ser vi fram emot, det var härligt förra året att få sjunga Hosianna på svenska i den vackra katolska kyrkan!

Posted by Picasa

4 kommentarer:

Mira sa...

Milda Moses! Vilka färger! Jag kommer ihåg när vi hade fransmän på besök för många år sedan och de kommenterade ivrigt alla julvinklar i de svenska fönstren. Vi blev tvugna att ta med dem till Skansens julmarknad, och du må tro de tyckte det var exotiskt. Det var nästan lite rörande att se deras stora, blanka ögon...

Monet sa...

Javisst är det en färgkaskad. Inte alls bara det tomteröda som vi är vana vid i Sverige.

Jag minns hur det såg ut på våra hus i området förra året. Ganska "tacky" faktiskt men klängande tomtar på fönstren och blinkande girlanger i märkliga färger. Vår stillsamma julstjärna och adventsstaken i ett fönster ger faktiskt en vacker och eftertänksam känsla.

Det ska bli jätteroligt med svensk-fransk jul, jag ser så fram mot det. Kanske blir man uppgiven och kör till IKEA i Toulon och köper skinka, sill och glögg?

Lisette sa...

Jätteskönt med något annat än rött rött rött. En del färska designers i Sverige försöker nog förändra våra ingrodda julfärger men då blir det ofta så väldigt affekterat så det känns inte alls jullikt. Vackers ja, men INTE jul. Din färgkaskad är härlig. Fast det blir nog röt rött rött i alla fall.Bor man i mitten av Västergötland i en röd liten stuga med vita knutar så... ;))

Kesu sa...

Hur är det om man jämför jul och nyår i FVrankrike? Firar man inte nyåret ännu mer, eller?

Färgstarkt gör sig bra i Provence, men skulle kanske bli liiite väl häftigt i vår vinterbleka nord.