tisdag 14 juli 2009

Quatorze Juillet - Fête Nationale!! 1.


Idag den 14 juli fyller Kronprinsessan Victoria år. Det är det ingen som bryr sig om här i Frankrike, trots det Bernadottska ursprunget.

Här firas Nationaldagen. Vilket EVENEMANG!! Alldeles makalöst häftigt med spektakulära uppvisningar i flera timmar.

Det får ni se i några inlägg med bilder tagna från direktsändningarna i förmiddags i tv.

Här kommer först Monsieur le Président, Nicolas Sarkozy med sin kortege av tuffa motorcykelpoliser och körs från Elysée-palatset till Triumfbågen. Där kliver han och Frankrikes Överbefälhavare ombord på det militärfordon som efter att ha kört runt Triumfbågen med uppställda fordon och soldater sakta kör hela Champs Elysée mot Place de la Concorde.

Längs med hela paradgatan står olika paraderande soldater och det saluteras och görs honnör. Bakom är trottoarerna smockfulla med hurrande människor.

Det som är speciellt i år är att Angela Merckel är med liksom Indiens premiärminister och att ett indiskt soldatgarde ska gå med i paraden vilket aldrig hänt förut.

Människor intervjuas om vad de känner för denna dag. Och alla säger samfällt: Det är ju vårt lands nationaldag. Den är viktig. Och det är också viktigt att militären, polisen, brandkåren och andra som sköter vårt försvar och landets viktiga uppgifter får en dag där de visar upp sig och också äras för sina insatser.

Franska Främlingslegionen är också med och får sin beskärda del av beundran för de legoinsatser man gör i Afrika och Afghanistan.

Genom hela sändningen visas fantastiska flygbilder över Paris - vilken otroligt vacker stad det är. Magnifikt är det!

Posted by Picasa

Inga kommentarer: