tisdag 14 juli 2009

Fransk Nationaldag 5


Och så mera formationer av olika flygplan. Frankrike visar sin styrka.

Svenska grannen ringer mitt under det hela och tycker att det här känns som Röda Torget och förlegad maktdemonstration à la Russie.

Jag håller inte med. Frankrike är en stormakt, ett Nato-land och det är en tradition att visa upp sin försvarsförmåga på just den här dagen. Ungefär som Ryssland brukade göra men det här känns annorlunda ändå. Det är en demokrati och inte en diktatur som stolt markerar vad man kan.

Bygga och flyga flygplan, det kan man också. Titta på de häftiga bilderna på Mirageplanen över Seine - det var verkligen en spektakulär tv-show också.

Och sist kommer helikoptrarna. Till dem har jag en speciell anknytning. I mitten på 1960-talet när min pappa inte längre var pilot i Flygvapnet var han den som såg till att den franska (första readrivna) helikoptern Alouette togs till Sverige och började serietillverkas på SAAB. Inte i Linköping men i Norrköping där jag därför gick ett par år i skola.

Hemma hos oss har suttit mången fransman (inklusive konstruktören av denna helikopter som användes av svenska försvaret under många år) och min pappa var också ofta i Paris. Och utbildade sig till helikopterförare. (Att jag nu bor i Frankrike har många anledningar, säkert har detta också bidragit).

Oj så stolt man var när vi var på sommarlandet i östgötaskärgården och han kom susande förbi med sin helikopter och landade den i ko-hagen över helgbesöket. Där stod den parkerad med sina slokande vingar och på måndagmorgonen klev han in i den och for iväg till jobbet som om det var ingenting. Som barn fick vi ofta åka med och sitta i den där genomskinliga plastbubblan och "jaga" kaniner på låg höjd på de skånska fälten.

Så det är klart att jag är partisk när det gäller hela den här manifestationen!

Posted by Picasa

Inga kommentarer: