fredag 15 maj 2009

Hälsoundersökningar och Köksfranska


Jag upphör inte att förvånas över det franska socialförsäkringssystemet.

Nu när vi har fått våra socialförsäkringsnummer blir vi kontaktade på olika sätt. Jag fick för en tid sedan en sirlig inbjudan (som jag ännu inte vet om jag vågar mig på) att gå på mammografi.

Vi har brevledes fått en uppmaning att gratis lämna prov för att man ska kunna se i förebyggande syfte om det finns spår av coloncancer, vilket också blir vanligare och vanligare här.

Och nu kommer en ny inbjudan från l'Assurance Maladie i departemenet Var till mannen i huset. Han inviteras till en gratis hälsoundersökning och ungefär så här låter texten i fri översättning:

Monsieur,

Vad kan vara viktigare än er och era närmastes hälsa?

Er sjukkassa i Var erbjuder er denna hälsoundersökning. Alla försäkrade över 16 år och i synnerhet de som inte medicinskt följs rutinmässigt erbjuds denna periodiskt återkommande undersökning.

Vårt team på "Centre d'Examens de Santé" (hälsocenter, typ), tar emot er i Toulon under en FÖRMIDDAG. Allt är förberett för att lyssna till er, undersöka er och föreslå personligt anpassad information.

Sätt av en stund för er hälsas skull och tag emot denna "förebyggande gest".

Sen uppmanas man att skicka in den bifogade talongen där man får välja vilken dag som passar en bäst och där man också kan välja att anmäla någon annan i familjen som man tycker ska genomgå en sådan här undersökning.

Det finns alltså speciella hälsoundersökningscentra - i vårt fall heter det "La Colombe" och ligger i Toulon. Och man tänker ägna mannen en hel förmiddag, jag får läsa två gånger för att fatta att detta är sant?

Vi får se hur vi gör. För idag har jag också ringt till en av vår bys två lokala doktorer. Trots att jag förstod att det var fullt i hennes väntrum svarade hon själv i telefonen och lät både vänlig och ostressad. Jag sade som det var, nu bor vi här, vi har fått våra Cartes Vitales och är uppmanade att söka en husläkare och undrade om hon kunde ta emot oss för ett samtal.

Hon beklagade att hon inte hade tid idag (!) - det satt så många i väntrummet redan - och jag skyndade mig att säga att vi inte är sjuka, vi vill bara träffa henne. Och hon föreslog tisdag eftermiddag kl. 1500 eftersom hon öppnar praktiken efter långlunchen då. Jag antar att det är drop-in så dags så vi kanske får vänta lite men det ska bli intressant att se. Jag ska fråga henne vad hon tycker om den här hälsoundersökningen också.

-----------------

Nu har också min lilla bok, Köksfranska, som Christina på Stationen så rart tipsade mig om, kommit. Vilken liten pärla. Med kartor över ost- och vindistrikt dessutom, himla fiffigt. Den är liten som ett pocketlexikon och kommer att få bo i min handväska.

Till och med dottern i Luxembourg som bott i Paris sedan hon var 18 år tyckte att det var roligt att få veta vad vissa fisksorter heter på svenska. På franska kan hon dem men inte vad de heter på modersmålet. Det är klart - hur ofta äter hon vitling i Sverige och vet att det heter "merlan", en fisk hon ofta ätit i Frankrike?

Nu vet vi båda: tack igen Christina för tipset. Och lycka till med fransk anka i helgen!

Själva ska vi åka till vår närbelägna vingård där det serveras så trevliga franska familjesöndagsluncher som tar hela eftermiddagen. Så det blir snart nya matbilder. Liten spädgris, bräserad, är utlovad!
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Pius sa...

Vad trevligt det låter, inte som här i Sverige när det nästan känns som ett tvång så fort det är något med hälsan.

Pius

Christina sa...

Så bra att du tyckte den lilla boken tillförde någonting :) Jag tycker också att den är en liten pärla.

Jag hade mycket riktigt tänkt laga till olivanka, canard aux olives, ikväll, men upptäcker att vi har glömt att köpa vitt vin, så det får bli "vanlig" anka istället, men den ska nog gå att tvinga ned den med ;)

Monet sa...

Pius: nej, det är just det - det är så artig och vänligt inbjudande till skillnad från det knastertorra svenska sättet.

Christina: jag har haft boken med mig på restaurang två gånger nu och det har varit jättebra!

Tror nog att din vanliga anka blev väl så god!

Anna-Lena sa...

Hej!

Det jag tycker är bra med det franska sjukvårdssystemet är att man ka bara gå och göra en hälsokontroll om man vill, även om man inte känner sig sjuk! Här i Sverige känns det nästan som om man måste vara dödsjuk för att någon ska ta en på allvar!

En dålig sak med Frankrike är tandläkarna... Min pojkvän gick till tandläkaren i Frankrike innan vi flyttade till Sverige och han sa att han inte hade några hål ingenting. Men året efter när han skulle till tandläkaren här i Sverige så hade han tre stora hål (som inte hade kunnat bildas under ett år bara) plus en infektion under en krona.
Så om du har en svenska tandläkare i närheten dâr du bor så gå till honom/henne.

Ha det så bra!

Monet sa...

Hej Anna-Lena!

Javisst är det en bra inställning med de franska förebyggande läkarundersökningarna. Frankrike ligger i världstopp när det gäller sin sjukvård, det känns tryggt.

Vi kan inte än något om hur franska tandläkare är. Men de flesta svenskar som bor här har franska tandläkare och vi har själva hittat en som vi tycker känns mycket bra och seriös.

Jag har skrivit om detta här på bloggen tidigare.

Jag undrar om inte din pojkvän hade samma otur som man kan ha i Sverige, råkade ut för en dålig och slarvig tandläkare helt enkelt?

Den grundläggande tandvården ersätts nästan helt här, däremot är komplicerade ingrepp minst lika dyrt som i Sverige!

Men vi ska se upp, tack för tipset!