torsdag 9 april 2015

Fransk funkis på hög nivå


Vi gör en söndagsutflykt tillsammans med goda vänner. Närliggande staden Hyères bjuder på många spännande ställen att besöka och vi börjar med en traditionell och mycket god marockansk lunch - tajines som de olika grytorna med lamm och kyckling med dadlar, aprikoser, nötter, russin och apelsiner heter.

Högst upp på en kulle vid den äldre delen av stan ligger ett fantastiskt hus dit vi sedan trasslar oss - Villa Noailles - döpt efter paret som lät bygga det 1923. Det är funkis i sin bästa form och trädgården och utsikten är helt fantastiska. Paret var konstmecenater och här har alla dåtidens berömda konstnärer vistats och förlustat sig, det känner man tydligt när man går runt och ser på bilder från tiden. Man Ray, Dali, Picasso och mängder med andra har bott och verkat här.

Mme Noaille var född 1902 och min mormor var bara ett år äldre . Hon och min morfar byggde också ett hus i den här nya stilen om än inte alls lika stort förstås. Men så jag känner igen mig när jag går runt här. Det är något med ljuset, de raka linjerna och så att det är så supermodernt för sin tid förstås. Mme Noailles är klädd i tidstypiska vackra tjugotalskläder och skulle kunna vara fransk syster med min mormor!!

Under kriget ockuperades huset av italienska armén och gjordes om till sjukhus men återgick sen i familjens ägo för att senare köpas in av staden Hyères. Huset är nu centrum för diverse konstaktiviteter igen och att det drar publik märktes - mängder med besökare en vanlig söndag!!

6 kommentarer:

Musikanta sa...

Otroligt fint! Förstår att ni njöt av att gå omkring i huset, i synnerhet som det påminde om dina morföräldrar.
Kram från Ingrid

Mira sa...

Men där hade man inte haft något emot att bo!

Elisabet. sa...

Som en lillsemester och himla vackert!

Andra året i Hjo sa...

Fint!
I Hyeres har vi varit en gång, minns vindsurfarna och de i luften, kites. Vet inte vad de kallas på svenska. Drakflygare?

Kersti sa...

Intressant. Vilket härligt hus och så bra att det är tillgängligt för allmänheten och används i samma anda som förr.
För länge sedan seglade vi med goda vänner som bor i Marseille. Vi var på iÎle de Porquerolles och jag tror även att vi gjorde ett besök i Hyères. Men det där huset besökte vi inte. Det får bli nästa gång.

Monet sa...

Musikanta, ja det var verkligen fint - kanske inte riktigt hundraprocentigt underhållet men den där mormorskänslan... Samma kläder också!

Mira: vi kan flytta dit tillsammans. Stort nog!! Mycket speciell känsla.

Elisabet: ja, det var vackert där. Både hus och utsikt. Vi har så mycket fina utflyktsställen här så lillsemestrar kan man ta när som helst!

Hjo, Hyères är känt för sina windsurfingstränder som lär vara några av de bästa i världen. Men det finns ksom sagt mycket annat att se också.

Kersti: Att segla från Marseille till Porquerolles är fint. Vi har också gjort det flera gånger men då från Hyères. Man kan ju ta färja dit också. Och javisst, huset är väl värt ett besök!