lördag 21 mars 2015

Konsten att bli gammal på några minuter


Sen ett bra tag tillbaka har jag försökt låta håret växa. Det är verkligen inte lätt om man inte har begåvats med tjockt och lättskött hår vilket inte är fallet. Vid en viss given tidpunkt sviktar hela projektet, allt faller samman och blir bara tungt och  omöjligt att få till.

Jag vill gärna kunna sätta upp håret i någon form av svans när det behövs och också kunna låta det få vara långt ner till axlarna vid andra tillfällen men då i snygg form. Här i Frankrike har nästan alla kvinnor långt hår - alldeles oavsett ålder. Det är inte som i Sverige där alla över en viss ålder klipper håret kort och kanske till och med kruspermanentar det. Även i den "tredje åldern" får man ha sitt långa hår utan att det anses som om man försökte hålla sig fast vid tonårsåren.

Så jag försöker. Men varje morgon funderar jag på torrschampoo, volymprodukter, extentions, gå till byfrissan och få det etageklippt eller till och med - o fasa, för det var verkligen länge sen - få det lättpermanentat. Allt i akt och mening att ha det lättskött inför den stundande sverigeresan med husbilen om en månad.

Jag har välja på att låta coiffure- Martine klippa min vanliga normala page eller att stå ut ytterligare en tid och se vad som händer. Men när maken idag åker till stora varuhuset för att handla ber jag honom också gå förbi skönhetsavdelningen och titta efter "bigoudis", dvs papiljotter på franska. Kanske kan det vara ett alternativ som gör att håret stadgar sig och inte ögonblickligen faller ur sin fönade frisyr? Han har väl. precis som jag, inte sett sådana sedan 1960-talet men tror sig ändå veta vad det är han ska köpa.

Och vad kommer han hem med. Jovisst, bigoudis. Men den smalaste och minsta sorten, just den sort som de äldre damerna på Martines frisering (och likadant i Sverige) sitter med för att få håret sådär gråkrullat som man ju envist försöker undvika. Att det skulle finnas papiljotter i större storlek föll honom inte in och vips är man mentalt förvandlad till riktigt gammal dam på några minuter!!

För att förvilla begreppen något när jag tog bilden satte jag dit en tidstypisk liten läslampa, avsedd att sätta fast i boken för extra läsljus. Det är alltså en miniatyr men storleken på papiljotterna ser man om man tittar på de svarta pinnarna som de ska fästas med.

Jag får se vad jag gör. Kanske vågar jag ändå pröva dem. Risken finns ju att de fastnar i det halvlånga håret och så står man där och kanske måste gå igenom tvångsklippning iallafall!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hahaha, härligt...

Elisabet. sa...

Inte en enda gång i livet har jag haft en papiljott i håret och ibland undrar jag hur det skulle ha känts? Och våldsamt sugen kan jag bli att kortklippa mig och då menar jag verkligen KORTklippa .., men det lär väl aldrig hända?
I en butik där jag arbetade, där fanns då två systrar - båda betydligt äldre än jag själv - och dom hävdade med bestämdhet att kvinnor över 50 skulle ha kort hår.
Ja, ja.

cruella sa...

Det finns så mycket idéer om saker och ting. En sak jag tänker på är ju hårkvaliteten - skandinaviskt hår saknar ju ofta stadga och volym även hos unga personer och hur blir det då inte efter klimakterium och med ett ökat inslag av bångstyriga gråa hår? Jag tror man klipper sig kort av ren självbevarelsedrift, lika mycket som av några samhälleliga konventioner. Alla orkar inte hålla på och stajla håret varenda dag.

Jag är över femtio och har långt hår just nu, oftast uppsatt. Jag har haft kort och långt om vartannat hela livet och jag kommer säkert att klippa kort någon mer gång. Tänk om någon tror att jag gör det för att inte misstas för en tonåring då haha.

Bloggblad sa...

Du har alltså inte sett så många medelålders svenska damer som jag...både i tv och i verkligheten. Det är inte så att alla är kortklippta.

Drömmen om Hollywoodlockar lever högt upp i åldrarna. Ett vackert långt hår är alltid vackert, men man ser inte per automatik yngre ut av hängande stripor som drar ner alla drag. Uppsatt eller kort hår lyfter nedåtgående tendenser i ansiktet.

Men jag förmodar att många av dessa långhåriga äldre damer tror att deras unga personlighet sitter i håret, eller möjligen att det är deras män som är förtjusta i långt hår.

Som tur är, är valet fritt, men skönheten sitter i betraktarens ögon... :)

Bloggblad sa...

Förresten, apropå papiljotter, har ni inte självhäftande? Jag har ganska tjocka rullar som går extremt snabbt att få på plats utan pinnar.

Tips: Har du prövat saltvatten för att få håret lite kärvare? Det kan jag numera inte klara mig utan.

Monet sa...

Elisabet: ja den där attityden att äldre kvinnor inte får ha långt hår, den verkar faktiskt finnas kvar hos många.

Cruella: visst har du rätt. Också jag har haft omväxlande lägre men också mycket kort hår. Hade Rod Stewartfrisyr på 80-talet tills jag kom på att jag inte ville se ut som Mona Sahlin:-)

Men för det mesta har det varit page som gällt och då och då de här försöken att få till lite längre hår. JUST för att inte behöva stajla varje dag utan enkelt kunna sätta upp det. Men just nu vill det sig liksom inte.

Med kort hår i det här inlägget menar jag det jag skriver. Det finns en särskilt tantfrisyr som jag tror alla känner igen. Man är gråhårig, extremt kortklippt i det tunna håret och sen krullhårspermanentad. Jag tror den frisyren kommer att försvinna men än så länge finns den kvar. Här också!!

Bloggblad: tack för papiljottips och saltvatten. Hur gör du det - vad är det för slags blandning och sköljer du med det på slutet?

Jag häller med dig om hängande stripor. Är det något man INTE vill ha så är det det. Däremot håller jag inte med om att ett längre hår skulle understryka hängande ansiktsdrag. Det där känns som en myt som odlas av frissor och i damtidningar. Ett välskött längre hår med volym kan mycket väl få lägga sig behagligt på axlarna utan att det föråldrar.

Skulle den teorin stämma skulle de flesta äldre män se yngre ut än sina fårade ansikten och det stämmer verkligen inte:-))

cruella sa...

Kolla här tips på saltvattensprejer från franska Elle:

http://www.elle.fr/Beaute/Cheveux/Coiffure/Les-10-meilleurs-sprays-sales-pour-un-volume-naturel-et-sexy/Surf-Spray-Bumble-and-bumble

Bloggblad sa...

Jag köper saltvatten på sprayflaska, har prövat både billiga och dyra och märker ingen skillnad.

Jag ser världens skillnad när äldre kvinnor med långt hår sätter upp det eller klipper av - det blir som en ansiktslyftning.

Men jag vet sedan gammalt i både blogg och på facebook att man inte "ska" tycka som jag i det här fallet, såååå många försvarar det långa hårets skönhet i alla lägen. Jag struntar ju i hur folk har sitt hår, men jag vägrar att tycka som någon annan.

Elisabet. sa...

Det här med att långt hår tynger ner, det tycker jag verkligen och såg ett praktexempel på just detta ., det var Nanne Grönwall i Let´s Dance som hade uppsatt hår och var sååå snygg - i mina ögon - och hela hennes ansikte strålade liksom. Eller syntes mer.
Det är en enorm skillnad om jag låter håret hänga fritt över axlar och rygg ..., just därför har jag alltid uppsatt ,-)

Monet sa...

Elisabet och Bloggblad. Det ÄR ju väldigt olika hur man ser på det här. Jag tycker personligen att det beror väldigt mycket på själva den långa frisyren.Tunt och stripigt hår är inte snygg på någon, den som vill se ut som och kan, som Laureen Bacall har förstås en fördel i det.

Elisabet, din profilbild är ju just ett långt och lockig hår över axlarna. Det ser ju jättevackert ut och du måste ju ha någon tanke med det??

Och Marianne, din blonda, snyggt klippta korta frisyr är ju också väldigt klädsam, också när du sätter på dig scarf runt kalufsen. Vi är alla olika som sagt och Nenne kan jag inte uttala mig om - vi kan inte se Let's Dance här tyvärr. Bara på franska!