fredag 2 januari 2015

Franskt julpynt och lite andra seder


 I mellandagarna blir vi bjudna på julmiddagsbuffé hemma hos ett par av våra franska grannar. De har en liten flicka på nio år och säkert är det mycket för hennes skull som man pyntat och dekorerat huset så fint.

Här är några exempel på hur det kan se ut i ett franskt hem. Det är ofta påfallande mycket julprydnader, lamporna i gran och annat pynt blinkar och har sig och allt är inte rött och guld som hos oss. Många gånger går färgskalan i blått och vitt, särskilt granarna. Och under den står alltid den obligatoriska julkrubban!

Här har man inte någon halmbock utan en plastmotsvarighet med ljusslingor. Och julblomstren är heller inte desamma - det finns visserligen amaryllis, hyacinter och julstjärnor men de används inte lika frekvent som i Sverige. Här har man dekorerat soffbordet med en magnifik blomsteruppsats istället. Levande ljus i den omfattning vi har förekommer nästan inte alls. Möjligen värmeljus från IKEA på bordet.

Och i fönstren är det mörkt. Inga adventsstakar eller stjärnor som i vårt mörka Sverige. Men olika blinkande ljusslingor och så tomtar som är på väg att klättra in förstås. Det är annorlunda men ger trots allt fin julstämning, inte minst i byar och på stadsgator där man klär in gator och träd med överdådiga ljusslingor.

Nyårsafton och inringning av det nya året skiljer sig också åt. Inga fyrverkerier så som vi är vana vid. Möjligen i de lite större städerna. Inga allvarliga dikter eller tal - presidenten har hållit ett tv-sänt tal inför nya året dagarna innan. Man väntar heller inte in något klockslag utan vid midnatt skålar man i champagne, hemma eller på gatorna, pussar varandra på kinderna och sen vidtar allmän fortsatt fest. På tv är det bara kabaréprogram hela kvällen på alla kanalerna och några årskrönikor har vi inte sett till.

Här är det inte sammanhängande ledigheter heller - de flesta arbetar i mellandagarna, julafton är allting öppet som vanligt och efter juldagen också. Men reorna har vi gemensamt - nu säljs allting ut till superlåga priser!

3 kommentarer:

Bloggblad sa...

Intressant. De lysande renarna har kommit hit, jag har sett flera.

Kulörta lampor förekommer i mängd på ena sidan om vårt hus - där det finns hyreshus. På andra sidan, i villaområdet, har jag inte sett en enda kulört lampa...

Vi är sällan på kalas på nyår numera, förr hände det oftare, så nu är vår tradition att se på sändningen från Skansen, och sen gå ut på balkongen på övre våningen där vi ser ut över stan, och skåla med oss själva i bubbel och titta på fyrverkerier.

Inte så märkvärdigt, men kärt...

Monet sa...

Bloggblad: det som är lite konstigt här i detta katolska land är att man både till jul och påsk uppmärksammar den religiösa delen mycket mindre än man gör i t.ex Sverige. Mycket mindre mässor, mycket mindre ledighet. Långfredagen är en helt vanlig dag t.ex.

Vi brukar också fira nyårsafton för oss själva i lugn och ro men med god mat och bubbel förstås. Förra året var ett undantag, då var vi på vår vingård med ett hundratal andra fransmän och åt överdådigt och dansade hela kvällen och kastade serpentiner och hade hattar på oss. Det var kul men i år har vi Netflix och AppleTv så vi kan se svenska sändningar direkt i vår tv vilket underlättar.

Skansen var bra tycker jag, förstår återigen att man som "skolad" kan reta sig på saker vi andra inte hör eller ser. Jag gillade inte jazzanslagen på några ställen, det är INTE min melodi, däremot makens. Och Charlotte tycker jag är klart överreklamerad, har alltid tyckt.

Det som känns mest udda är bristen på fyrverkerier. Det är helt tyst och mörkt i området klockan tolv och till och med när vi bodde i skärgården såg vi fler fyrverkerier - över havet och framförallt in mot Stockholm.

Musikanta sa...

Roligt att se dina fotografier från det franska hemmet. Ser vackert ut.
Vi firade nyårsnatten i all enkelhet här hemma, jag äter fortfarande penicillin för min lung- och bihåleinflammation, men jag känner mig mycket bättre.
Idag har vi haft 10+ så jag har vågat mig ut på en lite längre promenad. skillnaden mellan idag och för några dagar sedan var nästan 30 grader!

Vi behöver aldrig köpa fyrverkeripjäser - det står grannarna för. Bara att gå ut på den lilla gatan efter tolvslaget och njuta av alla färgerna.
Ingrid