torsdag 4 december 2014

Svensk adventsgudstjänst i vår franska bykyrka 
Sedan flera år - och långt före vi flyttade till vår lilla sydfranska by - har svenskarna firat adventsgudstjänst just här hos oss i den här byn. Det är både lustigt och roligt förstås att det är så och en trevlig tradition som vi gärna bidrar kring att försöka ordna så bra det går.
 
Vi har en väldigt vacker kyrka i vår lilla by - ursprunget är förstås som vanligt väldigt gammalt -  men den nuvarande utformningen är från 1700-talet med olika tidstypiska inslag. Nu, i adventstider är dessutom hela främre delen av koret dekorerat med fransk julkrubba av magnifikaste slag. Det blinkar och lyser och själva krubban är placerad i ett landskap där man också placerat ett antal "santons", typiska provencalska träfigurer som representerar olika yrkeskategorier.
 
Lite kulturkrock blir det därför när vi sätter dit vårt lilla "altarbord" med sjuarmad röd ljusstake, julstjärnor och värmeljus på svensk julduk framför det katolska altaret. Men det blir fin stämning och när sen ett fyrtiotal svenskar tillsammans med svenske prästen från kyrkan i Nice sjunger de traditionella svenska julpsalmerna i den här miljön känns det väldigt fint. Vi lyssnar på svensk predikan och sjunger Hosiannah, Bereden Väg för Herran  och Var Glad och både maken, prästen och ytterligare svensk musiker gör hela upplevelsen till en fin stund. Klicka på sista bilden för att se pianospelaren, flöjtprästen och trombonisten och föreställ er hur det ekar vackert på svenska i de katolska valven.
 
Efteråt åker alla till ett mycket trevligt värdshus - ett gammal postskjutshåll från 1600-talet - och äter en härlig fyrarätterslunch som varar ett par timmar. Vi har det verkligen bra på alla sätt!

4 kommentarer:

Historiemannen sa...

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=650719

Bloggblad sa...

Vilken skön tillvaro ni har! Gudstjänster i alla former i olika kyrkor, det är vanlig söndagsmat för mig, men långlunch på värdshus.... Det är jag inte bortskämd med.

Andra året i Hjo sa...

Blir lite förvånad att det finns underlag för svensk adventsgudstjänst i en liten sydfransk by , ej Provence även om det verkar så i din text?
Besöker aldrig gudstjänster men väl kyrkor, särskilt i Frankrike.
Trevlig helg!

Monet sa...

Bloggblad: förstår precis. Den lunchen är nog i hög grad bidragande till deltagandet i kyrkan!!


Hjo: Det här är ett arrangemang av Svenska Kyrkan härnere i samarbete med Rivieraklubben som har ca 3000 medlemmar i sydfrankrike. Som alla utlandskyrkor är de mycket aktiva kring svenska seder, midsommar, Lucia, jul, advent, påsk etc. Både med gudstjänster men också med evenemang och basarer och annat. Så det är inte alls konstigt att ett fyrtiotal svenskar från Nice och till Marseille samlas i vår lilla bykyrka för att fira advent och sen äta lunch!