lördag 6 december 2014

Adventstider i Provence


 
Sedan länge har vi gråväder och regnet strilar dagligen. På sina ställen härnere orsakar det riktigt elände med svåra översvämningar men vi är förskonade från detta. Trots att vi har ljust längre på dagarna än i Sverige känns det ändå grått, trist och instängt.
 
Vi skulle behöva plantera lökar, fortsätta med evighetsjobbet att kratta upp alla eklöv och ekollon på tomten, plocka undan och ställa i ordning inför den vinter vi trots allt har här. Det får nu gå i omgångar mellan uppehållen. Samtidigt passar vi på att pynta lite för att få svensk adventskänsla.
 
Hos oss sker den verkliga omställningen till jul först dagen före julafton. Då åker granen upp och kläds och tomtar, ljus och juldukar finner sin plats. Fram till dess nöjer vi oss med adventsstjärnorna som beundras av fransmännen, vackra slingor ut mot trädgården, julstjärnor och liten början till juldekoration i köksfönstret.
 
Vi har ju som sagt varken advent eller Lucia här och är faktiskt helt befriade från att baka pepparkakor och lussebullar eller hålla med glögg. Vi byter heller inte gardiner, bakar pepparkakshus eller kokar knäck. Det är sånt man gjorde i vår värld för länge sen, då när det var viktigt för barnen. Nu är det underbart skönt att bara ta allt i egen takt och fundera över vad som kan vara viktigt på julbordet längre fram.
 
För det är klart att vi har ett sånt! Med IKEA i närheten löser sig alla svenska inköp och det kommer att bli både skinka, gubbröra, sillar, ägg med räkor, lax och rom, korvar, ostar och troligen till och med någon form av variant på grönkål. Svenska snapsar har vi medfört i somras och med franska inslag i form av skaldjur och "julstubbe", den klassiska efterrätten blir det här så bra det kan.
 
På lördag är det fest i byn igen. Då kommer tomten att komma, nerhissad från kyrktornet framför den stora bygranen med sina julklappar och "Rendrottningen" på sin släde kommer att parkera på torget framför kyrkan. Det blir upptåg och julklappar till barnen och troligen något annat spektakel. Och för de vuxna finns det "vin chaud", den franska "glöggen" i små stånd och allmänt trevlig stämning. Dit går vi då förstås!!

8 kommentarer:

Boel sa...

Hej Monet! Jag skulle gärna bo i Provence! Vi har tillbringat nästan alla somrar där sedan 1994. Mest i Var, på olika ställen. Var bor ni? Bor ni hela året där? Längtar ni efter barn och ev barnbarn? Ja, det finna många tankar. Önskar er en riktigt skön julhelg!
Boel

FREEDOMtravel sa...

Vi är också i Frankrike nu! Lite kyligt här i Normandie, men fantastiskt vackert! Och god mat hittar vi i affärerna! Blir förmodligen kvar i Frankrike över jul. Ha det bra!

Monet sa...

Boel, vi bor i en liten by ca 2 mil norr om Hyères och Toulon. Helt perfekt eftersom vi slipper turister och bor i en by som är bebodd året om med fransmän. Inga turistfällor i sikte alltså!

Vi när normalt inte här på sommaren då augusti blir för varmt även om vi har ac i hela huset. Vi är i Sverige ett par veckor på sommaren, annars bor vi här året om till skillnad från många som pendlar fram och tillbaka. Vi har ingenting kvar i Sverige mer än några barn och barnbarn som vi förstås träffar då. Några familjemedlemmar på andra håll i världen så det är lite "spretigt" men går bra ändå".

Freedom: om ni skickar mig er mailadress ska jag tipsa er om de mest fanstastiska ställen nu när ni närmar er Bretagne som ni bara inte får missa. Vi bodde där en hel sommar och utforskade allt överallt!

Monet sa...

Och Boel: vi har börjat hyra ut vårt hus under sommarperioden eftersom det är synd att det står tomt. Kan det vara av intresse så är det bara att kika på vår hemsida: www.hyrhusiprovence.com. Välkomna i så fall!

Boel sa...

Tack för trevlig hälsning! Det låter spännande-" våra" favorittrakter ! Återkommer i frågan!
Varma hälsningar Boel

Musikanta sa...

Låter spännande och trevligt med er byfest. Jul för mig är spelning på midnattsmässa och julotta. Inget annat utom en adventsstjärna i fönstret och en adventsljusstake. Maken är laktovegetarian så det är inga problem med julmat heller :-). Julklappar har vi aldrig gett varandra, vi köper det vi vill ha när vi vill ha det.
Kram från Ingrid

Monet sa...

Ingrid, noghar ni väl en julgran ändå?

Musikanta sa...

Jag fick nyss två julböner också så nu är både julafton och juldag inbokade.

Jag har en plastgran som är nerpackad sedan många år. Men den är jobbig att både sätta ihop och plocka ner när det blir dags. Så det var många år sedan jag hade den uppe. Dessutom tar den plats. Jag är inte så pysslig av mig så jag har inget julpynt heller.

Kram från Ingrid som önskar dig en skön helg.