tisdag 11 november 2014

Tillbaka igen!
Nu så. Äntligen har jag fått till det här med kamera och blogg. Jag har fyllt jämna år och fått en så fantastisk kamera av min familj - en Sony dx5000 för den som vill veta. Här i Frankrike kallas de för hybridkameror eftersom de är systemkameror i kompaktformat. Och i det här fallet också med utbytbara objektiv. Den är inte mycket större än min kompaktkamera, det är objektivet som sticker ut lite men den kommer att få plats i handväskan vilket är toppen.

Bruksanvisning och inbyggda guider i kameran och annan information på nätet har hitills tagit timmar att gå igenom. Bara bruksanvisningen är på 180 sidor så man kan bli teknostressad för mindre. Men jag har tagit några bilder i autoläge för att bara känna mig för och blev positivt överraskad. Här har vi regn och grått på eftermiddagen så det var mycket mörka ljusförhållanden men med lite bildbehandling blev ett par närbilder på den vackra orkidéen och en zoomad bild ut över trädgården och ner mot byn så här bra.

Min lilla kompaktkamera, Panasonicen får vila sig på hyllan eftersom den har fått något fel på linsen som inte går att åtgärda. Och Iphone och Ipad får fungera som ögonblickskameror när det behövs. Men den här - den ska användas för att ta "riktiga" bilder, delvis också som underlag för framtida målningar. Ett macro-objektiv inköptes också så nu blir det väl insekter och blompistiller i närbild för hela slanten ett tag framöver!!

Idag är det Jour de l'Armistice - 11 november 1918 skrev man på stilleståndsavtalet för första världskriget i en järnvägsvagn i Compiègneskogen och det uppmärksammas stort här precis som alla år. Helgdag är det också och lugnt och stilla i det smattrande regnet som hotar att leda till översvämningar lite längre ner mot kusten. Här klarar vi oss bra!

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Välkommen tillbaka, Monet! Och så roligt med ny kamera .., det är en sån glädje, tycker jag.

Musikanta sa...

Säger som Elisabet, välkommen tillbaka till bloggvärlden! Underbart med en ny kamera. Det ska bli kul att se dina makrobilder så småningom. Skulle gärna vilja ha ett sådant objektiv. Jättefina bilder du har tagit med den nya kameran.
Kram från Ingrid

Guy sa...

Välkommen tillbaka!
Jag har förgäves sokt efter en kamera som heter Sony dx5000 på Internet.
Ser din kamera ut som den som finns här och som på svenska heter Sony A5000?
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=A5000svart16210

Anonym sa...

Vad härligt med en ny kamera !!! Skulle kanske vara något för mig framöver. Jag har sååååå lite tålamod med bruksanvisningar och för många finesser bara :) Får hålla mig till min mobil än så länge i alla fall. Må så gott ! Kramar Christina

FREEDOMtravel sa...

Fina bilder! Vi packar just nu för en 1 år lång husbilsresa. Första målet är Frankrike!

Monet sa...

Tack för alla hälsningar. Ja, det är en Sony a5000 jag fått. Har allt tycker jag redan, inklusive wi-fi vilket kommer bli jättebra när jag lärt mig alltihop!

Freedomtravel, hör av er när det närmar sig!!

Mira sa...

Grattis i efterskott och det är alltid lika roligt med ny kamera!

Andra året i Hjo sa...

Grattis!
Så bra med ny kamera!
Hittar inte din på nätet. Var nyfiken eftersom jag behöver en ny.

Monet sa...

Tack Mira! Visst är det kul! Och Hjo, den heter A5000,