fredag 18 april 2014

Världens smartaste pudel



Här sitter hon - vår supersmarta pudel. Hon har gjort det igen - hjälpt sin husse, inte bara genom att göra egna små stenhögar utan nu med avancerat trädgårdsarbete. Och den här gången helt mirakulöst.

Här i det varma Provence måste man ha bevattningsslangar med små sipprande munstycken vid varje buske och blomma ringlande i rabatterna. Som smala svarta ormar ringlar sig de här slangarna överallt - i privata trädgårdar såväl som i offentliga parker och rabatter.

Under den heta och torra perioden sker automatisk bevattning en eller två gånger per dygn. Vattnet sipprar då ur de små munstyckena ner till rötterna. Då och då sätter det igen, vattnet är väldigt kalkhaltigt här, så man får ta loss och antingen byta ut eller rensa.

Matten har varit sängliggande några dagar och hussen har inte haft något trädgårdsöga riktigt vaket under den tiden. Det syns direkt att bevattningen inte fungerat, flera av terrassväxterna slokar betänkligt. Vid närmare inspektion visar det sig att bevattningen fungerar i den nedre delen av trädgården men bara delvis i den övre delen. Det kommer inget vatten ur flera av terrassmunstyckena och vi konstaterar att det måste vara stopp eller fel på annat vis i ett längre slangparti.

Hussen försöker identifiera var problemet kan ligga. Delar av de här slangarna ligger också lätt nergrävda då de leder till olika förgreningar. Dessi följer nyfiket med och observerar vad han har för sig. De kloka ögonen registrerar vad som händer, det syns tydligt.

Vi får inte rätsida på det här. Någonstans är det stopp i systemet men det går inte att avgöra var det är. Något uppgivna konstaterar vi detta och försöker fundera ut hur man ska lösa det hela - växterna är i skriande behov av vatten dessutom.

Plötsligt börjar Dessi krafsa och gräva längs med stenplattorna på terrassen. Hon gör nogsamt en ordentlig grop, tittar upp på matten och fortsätter sen att gräva och också stoppa ner nosen i hålet. När hussen kommer tillbaka efter att ha letat efter nergrävda slangpartier på annat håll får han veta att Dessi märkligt nog har börjat gräva ett hål i marken vilket aldrig hänt förut.

När han böjer sig ner för att lägga igen jorden upptäcker han att här går en av de svarta slangarna, lätt nergrävd. Och istället för att krafsa igen hålet tar han upp slangen som Dessi grävt fram och kontrollerar den. Och har man sett på MAKEN!! Just precis här går en tidigare helt osynlig förgrening till den del av systemet som leder till terrassväxterna. Det är den som  har släppt taget och orakat att vattnet inte kan ledas fram.

Vi tittar på hunden och tror inte våra ögon!! Hur i hela friden har hon förstått problematiken och bestämt sig för att hjälpa sin husse ur detta predikament. Hur kan hon veta att här, just här, har förgreningen släppt och orsakat detta stopp? Det är som ett mirakel och vi ömsom skakar på huvudet, ömsom skrattar i både glädje och stor förvåning.

Förgreningsslangen sätts ihop där den gått isär och si - vattnet börjar sippra ur alla munstyckena precis som de ska. Tack vare vår supersmarta pudel. Vi har precis hämtat påskalammsteken hos slaktaren och han har skickat med benrester till hunden. Gissa att hon får ett på momangen och massor med kramar och pussar!!

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jo, jo .., det kanske är hon som har bitit hål på slangen ,-)

Monet sa...

Nej, Elisabet, det var inga hål på slangen. En förgrening som gick till terrassväxterna hade mycket märkligt släppt från huvudledningen och därför kom inget vatten fram.

Hur Dessi kunde lokalisera detta och dessutom gräva fram exakt ställe är en gåta! Hade du sett det här hade du också trillat baklänges som vi!

Mira sa...

Sagolikt! Det är det jag säger, nästa hund blir en pudel. Även om jag hoppas att det dröjer länge än. Ems och jag önskar er en riktigt skön påsk!

Första året i Hjo sa...

Klok hund!
Vår lilla Hjo-Hjo har grävt två hål i gräsmattan. Jag ska genast gå ut och se efter vad som kan ligga gömt där nere.

cruella sa...

Blöt och intressant luktande lättgrävd jord kanske? Väldigt roligt hur som helst! Och tur för växterna.

Inger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inger sa...

Vår lilla smarta pudel gick ut på balkongen där husse ställt ut rester av lammsteken i noga tillslutna Tupperwareburkar. Hur hon gjorde för att öppna en av dem vet man inte, men när vi tyckte det var oroväckande stillsamt i lägenheten och gick och tittade efter, så låg hon där på mattan, nöjd, och slickade sig om munnen. Flera bitar av steken hade hon tagit och ätit upp. Men HUR kunde hon öppna burken?