söndag 17 november 2013

Söndaglunch på vingården


Vi åker till vår trevliga vingård där man en gång i månaden serverar den mest fantastiska söndaglunch i de vackra gamla lokalerna. Hemlagat, gott, annorlunda och rikligt. Idag var huvudrätten pärlhöna med god färs inuti och roliga grönsaker med smaker vi aldrig känt förut.

När man kommer dit serveras man en kir och till detta små snittar med goda provencalska röror. Sen kommer en varm "amuse bouche", en liten smårätt för att "roa munnen". Till förrätt en god fisk, sen kom den lilla mjälla hönan med sina tillbehör. Efterrrätt i chokladens tecken och som vanligt härnere tre olika sorters dessert. Dessförinnan en bit ost på salladsbädd och sedan kaffe. Till måltiden vatten och rött vin och rosé förstås från husets egen skörd. Till osten serveras alltid gårdens bästa vin, idag ett rött från 2007.

Man sitter vid långbord tillsammans med andra gäster som nästan uteslutande är fransmän. Idag var vi ett femtiotal personer som alla sorlar, pratar och har trevligt med varandra. Spännande människor träffar man här också. En gång när vi var här satt vi tillsammans med en fransk miljonär som såg ut som kommen ur en trettiotalsfilm  med slickat hår och beige yllekavaj. Han visade bilder på sitt magnifika slott i närheten av Toulon och berättade om de mest otroliga saker.

Idag träffade vi ett trevligt par där han berättade att han varit rymdforskare och varit i Sverige på 80-talet med sin utrustning . I Lycksele av alla ställen!! I Kiruna hade han också varit och Stockholm var förstås en otroligt vacker stad.

Han hade minsann ätit surströmming däruppe i Norrland och den upplevelsen gick inte att ta miste på att den satt spår för livet. Samma sak gällde för älgkon som plötsligt i den ljusa norrlandsnatten kikade in genom fönstret i den lilla koja där han satt och spejade ut i rymden. Älgar är mycket STORA konstaterade vi gemensamt!!

Det rara värdparet hade särskilt noterat att vi var där för att om-fira vår 25-åriga bröllopsdag och vår efterrrätt bars in med tomtebloss och gratulation i snirklig chokladtext. Och så applåder från de franska gästerna.

Här ska vi fira nyårsafton. Det blir en otrolig meny med hummer och gåslever och flödande bubbelvin förstås. Och "soirée dansante", dvs man har discjockey och dansar så som bara fransmännen gör och kan under kvällen. Och så får man hattar, konfetti och tutleksaker. Vi fick de sista platserna så det kommer att bli fullt med folk men ändå familjärt eftersom vi nu känner den här värdfamiljen väl.

Det ska bli roligt med en riktigt äkta fransk nyårsafton!

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Så roligt för er med allt detta! Tänk, vilken förmån att få ha ett sånt bra liv.

Kersti sa...

Det låter som ett fantastiskt trevligt ställe. Nyår där måste bli toppen.

Monet sa...

Elisabet, ja vi har det mycket bra i Frankrike. Vi har inte ångrat en sekund att vi tog steget och flyttade hit. Sen lever vi ett vardagsliv med gkäde och bekymmer som alla andra också förstås. Men vingården mår man alltid bra av!

Kersti, ja det är ett riktigt feel good-ställe. Det ägs och drivs av en stor familj där alla generationer är med i arbetet. Mönniskorna är glada, omtänksamma, serviceinriktade. Maten är jättegod och prisvärd, vinet gott och det ligger hisnande vackert och är en riktig pärla!

Anonym sa...

Låter som det blir en nyårsafton att minnas och se fram emot. Glädje två gånger!
A-M

Musikanta sa...

Vårt nätverk strular så jag har inte kunnat läsa dina inlägg på ett tag. Nu har jag i alla fall följt med både till Cannes och till vingården och varit på fest. Jag har beundrat dina fantastiska höstbilder - får du inte lust att måla?

Jag har också njutit av den goda maten - speciellt efterrätterna. Vi äter ju aldrig sådana eftersom vi båda har problem med vikten. Tyvärr, jag som älskar chokladmousse! Kent är vegetarian (varken fisk, kött eller skaldjur), så han skulle nog inte vara särskilt populär på stjärnkrogen :-)...

Det var roligt också att se bilderna från den lilla byn. Härliga motiv för måleri också. Men varför katter inte skulle kissa bara för att det står en vattenflaska på trappan begriper jag inte.

Kram från Ingrid som grattar både till födelsedag och bröllopsdag!

Carina Johansson Höllviken sa...

Hej! Jag är en som läser din blogg med glädje och snubblade.över den när jag letade info om Frankrikes Grand Canyon. Nu läser jag om den härliga vingården. Hur hittar man den, vad heter den? Vi ska till Nice i sommar och tycker det vore härligt att hitta lite mysiga ställen.
Må så gott!