torsdag 12 september 2013

Sverige ur andras perspektiv


 
När man är på resa ramlar man ibland oförhappandes på företeelser som berör det gamla hemlandet på ett lustigt sätt. I Tyskland där vi handlar mat i ett vanligt supermarket hittar vi ovantstående paket med köttbullar. Färdigstekta och med smak som Mamma Scan faktiskt.
 
Det som roar oss är texten på baksidan. I snabb översättning står det bl.a att köttbullar ska uttalas "Schöttbullar" och det är ju så nära man kan komma. Men beskrivningen av Sverige är desto lustigare: "Sverige är världen över känt som ett stort, glest befolkat platt land som sträcker sig ända upp till Polcirkeln. Landet är fullt av traditioner och har en utpräglad kultur. Köttbullar tillhör den traditionella matkulturen och äts av svensken vid alla tillfällen, varma som kalla. Man finner köttbullar både på buffébordet och på julbordet. Varma serveras de både med ljus och mörk sås (?) och med tillbehör som kokt potatis, potatismos och lingonsylt".
 
Skribenten vet mer om själva bullen och dess tillbehör än om själva landet, det är uppenbart. Vilken svensk skulle beskriva sitt land som stort. glest befolkat och PLATT? Tillverkaren heter Sorensen med dansk ö, kanhända han inte kommit längre än till Skåne?
 
 

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Vi hade goda danska vänner från Danmark, vilka bodde i Malå.
Jag minns mannens häpnad när han en gång - en enda - bilade från Århus till Västerbotten!
Aldrig i livet hade han kunnat drömma om att Sverige var så STORT och så LÅNGT ..!

Monet sa...

Men tyckte han också att det var platt?

Elisabet. sa...

Monet: nej, verkligen inte!

Elisabet. sa...

Ps. Det där är väl skrivet av en dansk som bara besökt trakten kring Malmö och Trelleborg ,-) Ds.

Ulf sa...

En dansk som kallar Sverige platt?! Däremot kan jag förstå detta med glest befolkat. Jag har flera gånger åkt med både tåg och bil och tänkt för själv : det bor ju inga människor i det här landet.

Bloggblad sa...

Kul! Speciellt det där med platt!
När jag var ung och var i Tyskland mycket, visade någon en bok för mig, med en bild på nakna människor, baifrån, som sprang ner mot en sjö. Bildtexten löd: Svenskar som firar midsommar.

Den som visade mig bilden var övertygad om att vi alla sprang omkring nakna ....

Mira sa...

Päh! Inte ens Skåne är ju platt...

Freedomtravel sa...

Haha, nä antagligen kom de bara till Skåne ;)

Anonym sa...

Hihi, jag tror som du att han bara sett Skåne! Angående färgen på såsen så är det nog vanlig brunsås med mer eller mindre grädde i han menar!