måndag 17 juni 2013

ÖvervakadEfter en natt på fransk hjärtintensiv är maken åter hemma. Med föreskrifter och akuta uppföljningsbesök hos behandlande kardiolog. Vi får lägga oss i stand-by-läge, lägga allt kring Sverigeresan  åt sidan tills vi vet vad de nya undersökningarna säger.

Inatt gjordes hjärn-scanner - maken säger att man tände upp ett för-natten-nedsläckt scannerrum och undersökningen gjordes akut. Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig att man skulle ha gjort så här i Sverige. Om man ens gjort det. Men aldrig mitt i natten och inte utan säkerligen långa väntetider.

Det ÄR stora skillnader på resurserna här och också attityden kring hur man ska utnyttja dem. Stor trygghet är detta - maken kom hem med ett fyra sidor långt dokument kring vad som gjorts inklusive alla laboratoriesvar som förstås också togs fram mitt i natten. Och hemfärden gjordes gratis - med ambulans den också!!

Han hade kunnat vara kvar på det stora sjukhuset men efter många timmar på brits i undersökningsrum utan mat och vatten och med dropp och utan klocka ville han bara HEM. Gissa att det var två glada flickor som tog emot honom!

Nu väntar nya undersökningar för att avgöra vad de här synrubbningarna beror på. Trolig temporär diagnos är "Ischemie AIT",  det man på svenska kallar TIA. Som vanligt vänder fransmännen på bokstäverna. AIDS heter här SIDA t.ex men orden är exakt desamma, dock inte ordföljden.

Annan tänkbar diagnos handlar också om bristande blodförsörjning till hjärnan av något slag och detta skall nu kartläggas. Tills vidare vet vi alltså inte hur det blir med den långa körningen till Sverige - nu väntar vi in läkarrekommendationerna.

Och gläds åt att vi nu ställt in vår klimatanläggning på "Cool". Vi har sköna 21 grader inomhus medan solen obarmhärtigt bränner i 30 graders värme!!
Posted by Picasa

6 kommentarer:

Mira sa...

Då håller vi tummarna för att allt går bra, att B snart mår bättre och att det var någonting tämligen lindrigt han råkade ut för. Ta det lugnt och njut av solskenet och varandra! Kram!

Turtlan sa...

Skönt att han är hemma igen och intressant få läsa om fransk sjukvård.
Men håller inte med helt att vi i Sverige inte skulle göra en sådan röntgen / hjärnscanner mitt inatten. Jag har dragit många patienter i sängar och rullstolar mitt i natten för sådana undersökningar. På "mitt" sjukhus jobbar röntgenavdelningen flitigt i nattens timmar.
Men det kanske skiftar över landet här.

Hoppas ni kommer iväg hit norröver när hälsan tillåter.
Krya på till maken från mig.

cruella sa...

Saker dom bedöms allvarliga, t ex misstänkt stroke, är man definitivt snabb med här med eftersom man vet hur avgörande de första timmarna är. Hoppas på god bättring.

Kattis sa...

Hoppas, hoppas, att ni bara får positiva besked!

mossfolk sa...

Hm, jag har en nära vän som arbetar som röntgensköterska i Sverige och hon arbetar ofta tuffa nattskift... Skönt att hjälpen kommer fort när man behöver den!

Och vi önskar förstås maken en snabb och god bättring! Så skönt att han fått komma hem igen.

Elisabet. sa...

Ja, jag säger som alla övriga .., hoppas att det blir bra för Bengt!

Han kanske har stressat upp sig av glädje över hemresan ..., ungefär som när pv fick hjärtflimmer när vi närmade oss Sälen ,-)