tisdag 26 februari 2013

Pudelklippning

 


Nu var det länge sen Dessi fick lite utrymme på den sydfranska bloggen. Hon är nu drygt fyra år och fortfarande mattes och husses älskling, mer så än någonsin faktiskt.

Denna underbara lilla toypudel, minsta sorten, är det kärleksfullaste, intelligentaste och trognaste lilla djur vi upplevt. Vi har haft många hundar och många katter och alla har varit till största glädje med sina olika personligheter.

Men den här lilla - ja, det är något alldeles speciellt med henne. Hon är ständigt vid vår sida, dag som natt. Pigg som en pelikan när det ges utrymme för det, tyst, snäll och stillsam när det behövs. Som på restaurang eller i kyrkan (!) där hon också får följa med på konsert eller bara besök.

Hon "talar" med oss på det subtilaste sätt med små nosbuffar, blickar och markeringar om vilken riktning (köksskåp där godis förvaras till exempel) man ska gå. Hon har en inbyggd timer som gör att hon väcker oss vid samma tidpunkt varje morgon och markerar när det är dags att fylla matskålen på kvällen och ta den sedvanliga lekstunden med alla gosedjuren.

Trots att hon ser ut som ett sånt själv är det långt ifrån någon mesig liten hund. Trots sina tre kilo säger hon ifrån mot andra hundar om det behövs. Det här är en jakthund i botten, snarlik labrador, alltså en apporterande fågelhund som älskar vatten. Det märks så snart vi kommer i närheten av havet eller vår brusande å nere i byn.

Idag har hon varit hos Madame la Toilettage, dvs trimningsdamen som liksom alla andra älskar den här lilla hunden. "Oh, mon petit bébé" säger hon och tar genast upp henne och kelar och gullar. Sen tar det en och halv timme med bad, tvättning, föning och sedan klippning av det lilla raggiga troll vi lämnar in. När hon sen hämtas av hussen sprattlar den lilla nyklippta kroppen av glädje och förtjusning och han överöses av kyssar och ömhetsbetygelser.

Så här fin är hon när hon är alldeles nyklippt. Med "mössa", luftborstade öron och sen en pompomsvans som inte syns riktigt här. Hon är inte precis det enklaste fotomotiv med sin svärta!

Matten har tillbringat samma antal timmar hos byfrissan Martine och fått håret kortare och huvudet fullt med senaste nytt och Martines funderingar kring livet och vardagen. Idag mest om dumma poliser som delar ut böter om man kör och äter en baguette samtidigt och att man nu kommit på här i Frankrike att det är helt galet att sänka kolesterolhalten som är viktig att ha. Äta kolesterolsänkande ger väldiga biverkningar (vilket är helt sant faktiskt) och Martine  berättar livfullt om varför. Sen får vi alla i salongen veta varför det är bra att dricka vårt fina källvatten här men också varför man behöver komplettera med mineralvatten - ja, allt kan Martine!

Monsieur i huset har alltså just nu sina två flickor nyklippta och fina!

Och Dessi hälsar särskilt till sin gode vän Emser som ligger på sjukhus i Sverige för magproblem. "Ca va aller bien, bon courage et soigne-toi bien" säger hon och vet att hans husse översätter det åt honom!
Posted by Picasa

6 kommentarer:

Anonym sa...

Gullig liten hund Dessie:)

Anonym sa...

Dessi är söt och snäll! Elvis ger oss sina kärleksbett!
Björn fick ett häromdagen och går nu på 12 dagars penicillin ! Armen sitter fortfarande kvar:)
Atti

Elisabet. sa...

Å, sicken glädje det är med djur öht!

Med lilla Nelly här i fjällstugan blev tillvaron liksom extra-solig!

Och det är väl så, att alla hundägare tycker att just DERAS hund är den allra mest begåvade som världen skådat. Det tycker vi förstås om Harry också ,-)

Mira sa...

Finaste, käraste vännerna!

Inger sa...

Oj så söt hon är!
Ruffa har nyss blivit klippt hon med, lammklippning kallas det här när det är lika kort över hela kroppen. Hon har lite kortare öron än Dessi och något mer rakad nos och vi tycker förstås hon är sötast av alla hundar i stan!
Tänk att Dessi är anledningen till att vi har vår fina, kloka Ruffa.

Musikanta sa...

Det är inte klokt vad tiden går fort. Jag kommer ju ihåg när ni var och hämtade Dessi! Låter som en helt underbar hund.

Går väl an att äta baguette med en hand och köra med en, men när man har en cigarett i ena handen och mobiltelefonen i den andra, som den hade som jag mötte nästan mitt på landsvägen för ett tag sen blir man alldeles matt.