tisdag 18 december 2012

Färdigpyntat 2
Nu är det färdigpyntat både ute och inne. Turligt nog har vi en "julröd" ytterdörr där det nu står God Jul och på insidan hänger vår lilla äpplekrans tillsammans  med en patchwork-duk som jag fick av en amerikansk kollega i Californien för över 30 år sen. Var hon synsk måntro - såg att jag så småningom skulle bo i Frankrike? Hon kunde ingen franska och prickarna över e:et i Noël saknas men annars står det "Jul" och det är det ju snart.

Till och med på toaletten finns det julduk och ljusstake så nog har vi stämning i huset så det förslår. Vår lilla gran är anpassad till vårt inte alltför stora vardagsrum och har inte svensk julgransbelysning utan vacker fransk slinga där blinket är bortkopplat.

Ganska pyntad är den, den hade kunnat vara mera sparsmakad med enbart röda kulor och rosetter eller som vid något annat år enbart klädd med halmdekorationer. Men i år drog vi på och gjorde lite av Disney-gran. Glitter är dock bannlyst hos oss och inga svenska flaggor eller smällkarameller finns det heller.

Här ska i veckan göras egen paté, Jansson med hitsänd svensk ansjovis, potatisgratäng och revbensspjäll. Resten av det svenska är inköpt på IKEA, allt från skinka och sillar till snaps så det blir helsvensk jul i år för oss. Glögg med pepparkakor. svenska köttbullar och prinskorv har vi också så det är inte så svårt att vara utlandssvensk med ett Kampradvaruhus i närheten!

10 kommentarer:

cruella sa...

Om jag bodde i Frankrike tror jag att jag skulle satsa på champagne, skaldjur och mäktiga chokladefterrätter rakt igenom:-)

Monet sa...

Cruella: Just det där ska vi njuta av på nyårsafton istället. Då brakar man loss med allt detta. Det enda vi avstår ifrån är ostronen. Ingen av oss gillar det och vi har haft alltför många vänner som blivit dödssjuka och till och med fått gulsot så det blir humrar och annat istället.

L i t e champagne men inte så himla mycket skaldjur, däremot ungtupp eller kalkon serveras på julaftonsmiddagen. Alla arbetar, det är en vanlig arbetsdag och därför äter man sen julaftonsmiddag. Ingen Kalle här inte!

Min dotter är gift med en fransman och vi har firat ett antal jular tillsammans och då har hennes svärmor stått för den franska julmaten. Jag tycker inte alls att den ger samma känsla som vårt "dignande" svenska julbord - är det någon gång det är roligt att riktigt ta i så är det ju då.

Den franska "julstubbeefterätten" är däremot god. Ofta smarrig choklad inuti!

Inger sa...

Det är så fint! Du har verkligen känsla för det estetiska, det är väl konstnären i dig. Och vilken vacker matta på golvet vid sofforna! Är den ny? Passar i det julröda också.

Sven sa...

Vad fint ni har! Önskar dig en god jul!

Belar43 sa...

Ser verkligen fint ut, hoppas inte all den goda maten tar slut på julafton..;-)

Elisabet. sa...

Ja, verkligen fint och hemtrevligt, men det har jag nog sagt förut ,-)

mossfolk sa...

Så mysigt det ser ut! Och slingan i granen ser ut att ge ett väldigt behagligt sken. Kalkon skulle jag absolut kunna tänka mig som julmat. Trivs väldigt bra med de svenska jultraditionerna, men just julbordet stod jag gärna över :)

Anonym sa...

Önskar dig och Bengt en jättemysig jul och ett riktigt Gott Nytt År!!!
Kramar fr Christina

Bert Bodin sa...

Ha en härlig jul där nere i syd.

Bert Bodin sa...

Jag måste fråga: Den där tavlan som hänger till höger om porträttet på bortre väggen; vem har gjort den? Är det ett grafiskt blad.

Den påminner väldigt mycket om ett par tavlor som vi har här hemma.