måndag 20 augusti 2012

Sverigeresan 2012. Genom Ett Regnigt Europa och första tyska ställplatsen
Från Luxembourg kör vi lite österut för att undvika det trafiktäta Ruhrområdet. Det regnar som nästan alltid när vi kör här. Vi tänker oss att köra över de vackra Kasselbergen och kommer då också att passera min ungdoms tyska stad Göttingen. Men innan dess letar jag reda på en av de otaliga tyska sk. Stellplätze som finns överallt vid sidan om autobahn.

I Tyskland har man, till skillnad från övriga europeiska länder, däribland Sverige, insett att man som husbilsägare ofta bara stannar till över natt och det man behöver är endast tillgång till el och ev. kunna fylla på vatten. Ställplatser, som man säger i Sverige finns därför överallt till mycket lägre pris än en campingplats och ibland också på udda och fina platser.

Många tyska småstäder har restaurang med hotell mitt i byn. Vill man stå på deras parkeringsplats och dessutom äter middag hos dem kostar uppställningen ingenting. Här har vi letat oss fram någon mil från autobahn till ett ställe med anor från medeltiden som är ett lokalt utflyktsmål med restaurang, café, lekträdgård för barn och ölställe.

Nu, i regnet är det helt tomt på folk och på den tillhörande ställplatsen står endast några enstaka husbilar, de flesta från Holland. Vi bestämmer oss för att äta middag här - maken älskar sina Schweinekotletten - och det får han också. Immig kall öl och en god kall Riesling för mig som äter kalkon ingår. Liksom "Pfifferlinge", kantareller som det nu är tid för. Överallt i Tyskland serveras kantareller, som här oftast i gräddsås.

Den lätt bukfete värdhusägaren lagar själv till maten, serverar den rykande nylagad och het och berättar fryntligt om platsen vi är på. Vi konstaterar att om vi skulle bo i Tyskland vore det svårt att ens hålla nuvarande vikt - portionerna är jättelika, maten fet och panerad. Men så här på genomresa är det himlans gott i all sin enkelhet!!


Den som vill träna sin tyska kan klicka på bilden med hälsningstext till gästerna från 1492

1 kommentar:

Hanna sa...

Du känner väl till Barbaras underbara sång Göttingen: http://www.youtube.com/watch?v=7RPZNRkDz90&feature=related