söndag 19 augusti 2012

Canicule!!


Nu är det varmt i Provence!! Canicule-varning är utfärdad, det vill säga ordentlig värmebölja. Det är nog svårt att i Sverige föreställa sig hur det känns när det är 38,5 grader i skuggan. Inte en vindpust utan bara stekande sol men tack och lov inte mer än 40% luftfuktighet. Stiger också den blir det outhärdligt.

Livet blir helt annorlunda under den här sortens förhållande. Majoriteten av fransmännen stänger in sig bakom sina fönsterluckor efter de första någorlunda svala morgontimmarna (sådär 27 grader!!) och livet i byarna och i vårt område är som efter ett atombombsanfall - man ser inte en människa. Affären stänger, bageriet likaså, frissan tar siesta liksom alla andra. Möjligen är caféerna öppna, vi har inte kollat det eftersom vi följer det franska mönstret och håller oss inomhus. Och alla klagar förstås - det är inte bara vi nordbor som tycker att detta är alldeles för hett, fransmännen själva förbannar också denna augustihetta och så fort man ses är det vädret som är på tapeten.

Det som skiljer oss åt från fransmännen är att vi inte stänger våra fönsterluckor. Det blir då helmörkt i hela huset och känns som en svensk vinterdag klockan tre på eftermiddagen hela dagen. Vi har ett "klimatiserat" hus, tack och lov så vi har uthärdliga 22 grader i varje rum och låter därför ljuset komma in i huset.

Men mycket gjort blir det inte. Det är som om hettan ändå smittar av sig och man blir seg och trött och orkar inte företa sig något alls. Vi tar lite i det som behöver göras i vardagen och just nu är sonen med sambo och lilla gulliga L på besök och den lilla 9-månadersbebisen ser på olika sätt till att hålla oss alla aktiverade. Här sitter den lilla familjen i skuggan i vår trädgård på förmiddagen och den lilla får plaska i plastpoolen vilket är mycket uppskattat.

Franska tidningar varnar för denna extremhetta och ger de sedvanliga råden om att dricka mycket, hålla sig inomhus eller i klimatiserade områden som köpcentra eller i bil med AC. Och dricka mycket förstås och hålla särskild koll på spädbarn och aldrig lämna hundar i bilen etc. För några år sedan drabbades nästan hela Frankrike av en enorm värmebölja och det blev en efterföljande katastrof - tusentals gamla människor dog i sina hus och lägenheter och det gick upp för fransmännen att många gamla levde ensamma och utan tillsyn och därför inte klarade av de här extrema förhållandena.

Här kan man som svensk känna sig trygg. Svenska konsulatet i Nice säger på sin hemsida att om man är svensk och bor härnere och är ensam och kanske känner sig orolig kan man komma överens med konsulatet att de ringer till en ett par gånger per vecka för att bara höra hur man mår eller om man behöver hjälp med något eller har några frågor. Kostnadsfritt. Det känns jättebra med en sådan inställning, man månar om sina utlandssvenskar här.

Det är svindelvackert därute. Klarblå himmel och strålande sol. Och väldigt konstigt att man inte kan vistas ute - värmechocken är påtaglig när man öppnar dörren och möjligen framåt åttatiden på kvällen kan man sätta sig och äta middag på terrassen. Och då är det fortfarande över 30 grader!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Helt otroligt! Svårt att föreställa sig.Vad trevligt av Svenska konsulatet att måna om er.Ha det bra .Kramar Christina

Elisabet. sa...

Nej, jag ska inte flytta till ett medelhavsland, ty detta hade jag inte uthärdat ,-)

Vanja sa...

Är det då man flyttar in i kylskåpet tro...

Monet sa...

Till er alla: ja, det är hett som i h-e just nu och inte ser det ut att lätta i första taget heller. Synd om son med bebis för det blir mycket innetimmar för dem.

Det ÄR uthärdligt eftersom vi inte har mer än 22 grader inomhus men trist att inte kunna vara ute och när man måste är det fruktansvärt med hettan, särskilt om man ska in bilen om den stått parkerad ett tag.

Om det inte vore för att vi precis kommit hem hade vi nog tagit ett par dagar med husbilen uppe i Bretagne där det är normala temperaturer runt 22 grader. Men snart så: väntar det underbara septembervädret då allt är lagom och man sitter ute i ljumma mörka kvällar!