fredag 13 april 2012

Blåregn

Utanför ingångsdörren till cistercienneklostret Le Thoronet dit vi åker med svenska vänner för ett besök möter oss en ljuvlig doft. Som svenskar kan vi inte riktigt identifera den. Mer än att det luktar fantastiskt gott. Och när vi kikar närmare ser vi detta hav av provencalskt blåregn i full blom.

Själva har vi en två år gammal planta som vi var rädda skulle ha frusit ihjäl i vintras. Men den kommer sig och har några små ansatser till kommande blå klasar. Det här exemplaret har många fler år på nacken och är fullkomligt fantastiskt. Det blommar också som det sägs - på bar kvist med endast några få blad utslagna. Framför växer ett träd med rosa blommor - det ser ut som en slags tibast men kanske är en variant av körsbärsblom. Överallt blommar nu också rosa träd mitt i det skirt gröna landskapet. Här är underbart vackert överallt, det är som i Nangijala!

Bilderna är klickbara för bästa känsla!

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det var sannerligen värt att klickas på!

På engelska bokcaféet i ystad, en härlig innergård med kullerstenar och knotiga träd, där växer blåregn nåt alldeles kopiöst och det slingrar sig från taket och ner och är gudomligt vackert!

Jag hade aldrig sett något sådant innan jag flyttade till Skåne och föll närapå avsvimmad till marken.

Vanja sa...

Åh gode tid så vackert!

candela sa...

ahhh ja blåregn ..som inte jag kan ha ..skönt at bläddra i din blogg och lite drömma mej bort ..;)
en sån råkall dag här uppe i norr
förresten hade vi en sång kurs här med en lärare ssom tillbringar vintrarna i frankrike..gregorians sång Marja K