tisdag 6 mars 2012

Om att flytta böckerI vårblåsten som gör utelivet omöjligt får man ta sig an projekt som länge väntat. Innan vi flyttade hit för drygt tre år sedan rensade jag ut i princip hela hemmets boksamling. Vi åkte med böcker till biblioteket och antikvariatet, delade ut till vänner och bekanta, lämnade till sjukhem, välgörenhetsorganisationer och  loppisar. Alla blev glada, inte blev det många kronor för allt det här men det gjorde mindre.

Kartong på kartong fylldes, riktigt stora flyttkartonger alltså och jag förhärdade mig och sa adjö till dessa vänner som följt mig sedan dagen jag flyttade hemifrån i tonåren. Idag ångrar jag förstås att jag släppte taget om en del - Bland Tomtar och Troll med inklistrade fina "originalbilder" av John Bauer, flera av dem från min mammas barndom på 1930-talet. Solägget och alla andra Elsa Beskow från 1940-talet. Alla barnens böcker från Pippi till mina egna Sherry Ames och senare tonårsböcker. Jag tror barn- och tonårsböckerna (som mina nu vuxna barn då inte ville ha) rymdes i säkert tio kartonger.

Min rygg gick sönder av det här och är inte bra än. Det tar på ryggrad och muskler att stå nerböjd och plocka med och lyfta extremt tunga bokkartonger. När vi kom till Provence hade jag med mig ett noga genomgånget urval av gammalt och nytt. Vissa böcker gick bara inte att göra sig av med även om de aldrig blir lästa mer av mig.

Från att ha haft långa rader av bokhyllor blev det två och en halv Billy i sovrummet. Förstås har jag inte klarat att hålla mig från nyinköp under de här franska åren. Det har varit många Bokusbeställningar från Sverige och genom vårt lilla boksällskap har det också fyllts på med nya och spännande böcker.

Dags att rensa ut igen och fylla på i nyinköpta hyllor. Tack och lov för IKEAS Benno, egentligen avsedd för dvd och cd men perfekt för pocketböcker också. Här är den dammiga början av projektet, gammalt och nytt ligger i en röra på sängen och värre blir det!

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Jag upptäcker titeln där det sägs att lycka är ett val och undrar ibland om det stämmer ....?

Möjligen om man är frisk och kry.

När jag blev ensamseglare tog jag bara med mig mina absoluta favoriter .., Krukmakarboken av Anja Notini .., nånting av Harriet Hjorth .., och så Bodil Malmstens verk och lite annat smått och gott. Och stort.

Vissa böcker är omöjliga att göra sig av med. Hattstugan hade jag gärna velat ha kvar, men se ..., den är försvunnen!