tisdag 6 mars 2012

Benno med innehåll

Visst är det intressant med andras bokhyllor? Eller innehållet i dem rättare sagt. När jag är hemma hos vänner eller bekanta brukar jag alltid kika bland böckerna, det säger så mycket om människorna som bor i hemmet. En mäklare jag talade med sa samma sak. Och vad han sa om de helt bokhyllelösa bostadsinnehavarna ska jag inte upprepa här. Men det var en livsklok iakttagelse.

När jag var i Sverige nyss och beundrade nyaste lilla barnbarnsflickan gick hennes pappa och jagen sen kväll  igenom hans bokhyllor. Till min glädje har han också många - alla mina tre barn har "ärvt" intresset för litteratur och läsning, tänk så glad man kan bli för sånt! Han har snott många av mina böcker vilket han förnekar, fyrti-plus-sonen tills vi öppnar dem och ser att det är mitt namn på försättsbladet! Men vad gör det, det är en glädje att han har dem. Och vilken intressant diskussion vi hade om de olika böckerna, vad de betytt för honom och också för mig. Det är verkligen en generationsgränsöverskridande upplevelse att höra vad Kerouac's On the Road har inneburit för honom eller vad han tycker om Räddaren i Nöden eller Lundells Jack. (Här fanns dom, mina gamla böcker, dom som jag letat efter men väl omhändertagna av nästa generation).

Den som är nyfiken på delar av mitt bokinnehav får klicka på bilderna och gå på virtuell rundtur. Här är en salig blandning av gamla favoritförfattare, en del andliga och existensiella böcker och så lite nytt och blandat i de pocketperfekta Bennohyllorna, små, nätta och lätta att placera. Det blev så himla BRA i sovrummet och det blev så vänligt och ombonat med alla de här "vännerna" som författarna känns som. Är det någon som minns och läser Gerda Antti förresten? Eller Per Gunnar Evander - åh en sådan författare som jag älskade. Kerstin Ekman är ju fortfarande aktiv men de andra undrar jag hur det står till med?

Jag ska fotografera bokhyllorna i mitt arbetsrum också så ni får se dem - det är där jag har alla mina konstböcker - de underbart vackra inspirationskällorna, de som jag nästan dagligen bläddrar i. Allt från Lautrec till Carl Larson, Zorn, Magritte och Frida Kahlo. Bland många andra.

Vad det är för figurer i ena hyllan? En vacker träkoltrast, förvillande lik en äkta får ett eget utrymme i Benno. En gåva av en kär vän som påminnelse om en djup vänskap. Den påminner också om det jag nästan saknar mest från Sverige - den paradisiska sången.

Och så lite mera indianskt. En "powerfjäder" gjord av riktig amerikansk indian. För lite energi och styrka de dagar man känner att det fungerar. Det är inte alltid, men ibland så!

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det kanske inte är förvånande, men Gerda Antti tillhör mina absoluta favoriter! Å, så jag tyckte om hennes böcker och livsvisdom!

Elisabet. sa...

Och jag ser att du har Anita Nilsson - denna härliga kvinna från Norrbotten - ja, jag skymtar hennes bok om Pussbrist!

Jag har hört henne läsa sina dikter och från sina andra böcker på biblioteket i Malå.

Hon var inte bara BRA, hon var trevlig också!

Elisabet. sa...

Tack för titten! Stefan Einhorn har jag också och å, sicken sympatisk människa! Min äldsta dotter har lyssnat till hans föredrag och var nästan frälst efteråt.

Förlåt .., nu blev det tre inlägg .. så himla typiskt mig att inte kunna sammanfatta på en gång, utan bli så glad så jag glömmer bort mig ,-)

Rexxie sa...

Räddaren i nöden tycker jag är överskattad! Förstår inte riktigt varför den är så haussad?!

Rutan sa...

Gerda Antti kommer hit och medverkar på kvinnodagen. Hon såg pigg ut på bilden.
PG Evander undrar jag också över. Jag älskar hans böcker och den särskilda ton han har.

Mira sa...

Åh, Monet! Det där med böcker! Du fångar det på kornet med dina inlägg.Vi har inte flyttat på över 20 år och jag har inte behövt göra mig av med böcker på samma sätt, även om det nog finns ett och annat i biblioteket som skulle kunna rensas ut utan större sorg i hjärtat. Istället kräver jag mer rum för fler bokhyllor och deta är vad som hände när jag fick två till i gästrummet: http://mirasmirakel.blogspot.com/2009/03/man-borjar-blada.html

Anonym sa...

Vi har just slagit ihop två bokfyllda hem (stad plus landet) till ett (bara landet). Gissa om vi har problem med att placer alla böcker. Tack för den genialiska idén att använda Benno! Kram från M. i Italien