lördag 31 december 2011

Mellaneuropeiskt julpynt

När vi strax före jul börjar köra genom Frankrike upp till Luxembourg (nära Belgien och Tyskland och Frankrike åt alla håll) konstaterar vi att det här med att pynta och dekorera sina gator och hus mera verkar höra hemma här där vi bor i södra Frankrike.
Här är ett överdåd av gatuutsmyckning, det ena vackrare och mera originellt än det andra. I vårt område hänger dock de fula plasttomtarna ut från varje fönster och det är blinkande slingor i neonfärger överallt. Det är inte särskilt vackert, vår modesta julstjärna och svenska advensstake ser sobert ut i jämförelse med detta bling-bling som verkar väldigt USA-inspirerat.

När vi kör genom Frankrike och mellanlandar i Dijon, ungefär halvvägs, ska vi bo på ett gammalt ärevördigt hotell inne i själva stan. På väg dit, inte en girlang, inte en hängande tomte, inte ett ljus i något fönster. Mörkt, ruggigt, råkallt och grådisigt. Usch, vilken trist stämning dagen före julafton.

Mitt inne i stan står dock ett enormt julträd. Man baxnar, det är högt som ett sjuvåningshus och överdådigt klätt med rinnande ljuseffekter i alla färger. Och inne på hotellet har man också fått till det. Här är granar med små vita kaniner och ett helt hotellfönster med stora isbjörnar i snölandskap. På första bilden syns bakarna på dem när de sitter och stirrar ut i det mörka jullandskapet. Just isbjörnar är påfallande inslag i juldekorationerna här - inte kan jag påminna mig en enda sån som dekoration i Sverige?

På morgonen när vi vaknar ser vi hur den enorma "granen" ser ut i dagsljus. Det är ett jättestort och mycket högt lärkträd som står i en plantering mitt på platsen utanför hotellet. I dagsljus är det spretigt och fult men desto bättre att man åtminstone lagt ner lite grand på att förgylla det till kvällen.

På hemvägen konstaterar vi samma sak: inte förrän vi närmar oss Provence börjar det glimma och glittra på gator och hus, det är upplyst överallt och alla småbutiker har hämtat in lokala dekorationsmålare för att piffa upp skyltfönstren på olika sätt. Hos vår bagare är det också snö och vita träd och God Jul-texter överallt, ditmålat med någon slags kitschig akrylfärg som säkert sedan tvättas av. Men trevligt är det och kanske beror det här utsmyckandet på att det här nere är så ytterst sällsynt med snö att man just därför behöver ta till lite extra julstämning?

När vi varit i USA över julhelger har det varit samma sak i Florida och Californien, också de snöfattiga platser med enorma juldekorationer. Kanske är det så här i Provence också.  Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, så är det säkert.
Vi tillbringade en decembermånad hos mamma i Argentina, men jag minns faktiskt inget alls av julpyntande!
Å andra sidan .., i all denna fattigdom ute i öknen .., där fanns ju inte en enda affär att köpa något sånt i!
Och att i 40 graders värme så mycket som TÄNKA på snö ... nääää ,-)

Här är det ju också snöfritt och helst av allt vill jag ta bort allt som har med julen att göra, men se .., det vill inte pv.

Annaa M sa...

Alltid lika intressant att läsa om andra länders seder och bruk vid stora helger. Minns en nattlig bussresa genom Tyskland till Tjeckien där jag hade en bestämd känsla av att ljusdekorationerna blev fler ju längre söderut vi kom för att nå sitt klimax i gränstrakterna.

På Irland har jag märkt den stora skillnaden mellan de offentliga utsmyckningarna i Dublin som startar nästan lika tidigt som i storstäderna i UK, men inte lika, och t ex dotterns lilla stad längst ut i väster där man väntar med all dekoration till ett par veckor innan jul.

Intressant med isbjörnarna. Vi har några bland vårt granpynt som vi undrat lite över tanken bakom. Rätt förvånad blev jag en nordirländsk jul när jag insåg att snögubben har en starkare position än tomten där.