torsdag 10 november 2011

Hos franska doktorer


Den här bilden är inte från dagens väntrum men den får symbolisera tristessen och bristen på uppmuntrande detaljer som finns i varje franskt väntrum. Som tur är behöver man aldrig sitta särskilt länge, det är helt otroligt vad franska doktorer håller tiderna. Och sen ger en så mycket tid man behöver - man blir alldeles häpen!

Vi har en så vänlig husdoktor Madame D. Så fort det är det minsta man undrar över skriver hon remisser till blodprovstagning eller till andra specialistläkare. Varje handskriven remiss som vi själva får i handen för att överlämna till nästa doktor börjar alltid: "Chèr collegue - kära kollega". Aldrig har vi blivit så väl undersökta och omhändertagna som här. Vår tandläkare tar till exempel emot akut på kvällar och lördageftermiddagar och drar ut en infekterad tand och följer sedan upp nästa vardag - det är en självklarhet att det inte får vara väntetid på sånt här.

Madame D har tyckt att vi skulle undersöka synen eftersom maken tyckte sig märka försämring. Min är det inget fel på men min mormor fick grön starr och såg ingenting i slutet av sitt liv och det vill inte jag råka ut för. Så två gånger nu har vi varit hos ophtalmologisten, dvs ögonspecialisten och både maken och jag är noggrant genomlysta och genomgångna med nya glasögon för olika behov. Kom tillbaka om två år säger han och det känns tryggt att ha sin egen ögondoktor faktiskt. Som säkert sitter där i sitt mörka rum om två år. Om han inte gått i pension förstås men det tror vi inte. Det är en utmaning för oss båda att uttala alla bokstäverna på tavlan på rätt sätt och maken är synnerligen stolt över att han klarar detta alldeles utmärkt!!

Maken har sin kardiolog, den stränge professeur T som undersöker utan ett ord och muttrar för sig själv men sen bestämmer sig för att ändå  f ö r s ö k a  förklara för den envetna hustrun som vill veta vad det är för förhållningsorder och mediciner som skrivs ut. Föga vet han att jag jobbat i hjärtbranschen i och läkemedelsindustrin i många herrans år, jag är fortfarande, i hans något roade ögon, en märklig kvinna som inte bara underdånigt tar emot recept och tackar för oss. Ibland kopplas 24-timmars-EKG på maken och det gör doktorn själv. Ofta avslutar han med någon liten fråga om den kalla Norden och är häpen över att jag bara har tunn bomullsskjorta på mig när detär 18 grader varmt. Själv fryser han, liten och tunn som han är och har både skjorta och ylletröja på sig. Men kostar också på sig en liten lustighet precis när vi lämnar mottagningen. Jag tror han gillar sin svenska patient faktiskt.

Vi har också varit hos audiologen, hörseldoktorn också där på en specialistmottagning, eftersom maken började säga "hursa" lite för ofta och i lite för fel sammanhang. Noggrann genomgång med ultraljud och special-pipapparat i ljudtätt rum. Och inga problem där heller. Hörseldoktorn tycker att man kan komma tillbaka om ett år eller så eller om det sker någon förändring. Och lät pedagogiskt också mig lyssna på de olika pipen för att visa att det inte var något fel på makens hörsel. Vissa makar lär ha god hörsel men inte alltid använda den, ungefär så kändes det att han ville visa mig.

Uppföljningen av min sjukhusvistelse i somras har skett på samma sjukhus två mil härifrån men med samma doktor som var ansvarig för mig där uppe på avdelningen. Trots att detta är en sjukhusmottagning är väntetiden noll minuter, man kommer in meddetsamma. Likadant på det stora militärsjukhuset i Toulon där hjärtinfarkten åtgärdades - uppföljningen är extremt snabb och professionell, man slussas genom olika stationer för EKG, annan provtagning och till sist till ett väntrum där doktorn snabbt kommer och hämtar en. "Racontez-moi tout" säger de flesta av dem. "Berätta allt för mig". Så det gör man ju och de lyssnar uppmärksamt och ställer frågor och antecknar.

I flera veckor till och från har det nu varit min tur att höra dåligt. Vaxpropp förstås och jag har försökt med fransk Revaxör och sköljning men det har bara blivit värre och sista dagarna har jag inte hört ett smack på ena örat. Till slut ger jag upp och ringer en ORL-doktorsmottagning, öron-näs-och halsläkare alltså. Jag får tid nästa dag och kommer just därifrån . Genomspolad och genomgången också med liten kamera långt upp i näsan och med lång efterföljande diskussion om att vakna med täppt näsa varje morgon och ta för mycket näsdroppar. Jag skojar och undrar om han ska kika hela vägen upp till hjärnan och han skrattar och säger att vi får väl se om det finns någon där:-)

Just den här doktorn är ingen pekpinnedoktor som säger fy och usch över näsdroppsintaget utan tar det här på allvar så från öronspolningen så blir det seriöst prat om kanske allergisk rinit och en månads kur för att utröna detta. Med antihistaminer, pulverspray och kortisontabletter. Dom tar i, det gör dom, men effektivt är det.

Det står en skylt på hans skrivbord om snarkutredning och sömnapné och det har diskuterats tidigare när det gäller maken. Javisst, han är expert på detta också och raskt får vi nya tider, jag om en månad efter min "kur", maken för utredning av sömnapné med en natt med speciell mätutrustning. I nästa vecka!! Och det beror på att det i morgon är fransk helgdag, 11 november är stilleståndsdagen efter första världskriget och det är en speciell dag här. (Då ska jag titta på tv hela dagen, jag älskar alla de här franska ceremonidagarna med kransnedläggningar vid okända soldatens grav och presidentens faktiskt fantastiska tal).

I den övriga medicinska servicen ingår att byns distriktssköterska, Madame R, en liten rund och glad dam, kommer hem och ger oss våra influensasprutor. Och passar på att göra det på morgonen eftersom Madame D vill ta några kolesterol-och glucosprover på mig - när gjorde jag det senast, kanske för 20 år sen? Då skriver hon på remissen: "A domicile. I hemmet". För ett av proverna ska vara på fastande mage och då ska inte jag behöva sitta i hennes väntrum utan sköterskan kommer hem så tidigt det går på morgonen. HEM.

Det gör också husläkarna om det är allvar. Som vid hjärtinfarkten och min tarmsjukdom. Hem kommer dom och undersöker och ser till at man snabbt kommer till sjukhus.

Sa jag var alla de här specialistmottagningarna ligger? Inklusive det självständiga laboratoriet dit man går med sin "ordonance", sitt recept också på blodprover de olika läkarna vill att man tar.

Husdoktorn, sjukgymnasten, tandläkaren och distriktssköterskan finns i vår by. Närmaste apotek några km härifrån. Och alla de här andra superspecialister finns i vår närmaste större ort, kanske jämförbar med min gamla hemort Klippan i Skåne när det gäller storlek och invånarantal. Det tar tio minuter dit. Vi häpnar över alla dessa specialister här och varje gång det är ett nytt läkarbesök konstaterar vi att de ofta delar mottagning med barnläkare, talpedagoger, psykiater, dietister, sjukgymnaster. Och mitt i alltihop i alla receptioner sitter gammaldags läkarsekreterare framför sina datorskärmar, svarar direkt i telefon, delar ut instruktioner, förser läkarna med journaler. Aldrig mer än några minuters telefonväntetid för tidsbeställning, ofta tid inom några dagar eller dagen efter. Hos husläkaren är det drop-in, dit går man och väntar in sin tid samma dag.

"On est bien soigné ici" säger Carole som medan vi är hos doktorn städar huset och passar hunden. "Ingen kan säga annat än att vi är väl omhändertagna i det här landet". Det är verkligen sant!! Och inte kostar det något heller.

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Detta är det mest underbara med din blogg Monet, detta att du på ett så fantastiskt sätt vittnar om hur det går till där ni nu bor.

Jag ä l s k a r såna här "reportage"; det säger så mycket om ett land.

Och jag häpnar .., vet svenska riksdagsmän/landstingsmän/kvinnor om hur det kan gå till i andra länder och vad är det som gör att det är så totalt annorlunda hos oss?

Det undrar jag över.

Elisabet. sa...

Ps. Och så tycker jag om att du översätter för oss obildade ,-) Från hjärtat: t a c k! Ds.

Dubbelörn sa...

Himmel!! Låter som ni hamnat i paradiset :D

Dit vill vi också! Och det planerar vi för... ;)

Skulle kunna berätta hur många skrämmande historier som helst om vår s k sjukvård...

Kram

Anonym sa...

Fantasiskt!!! Vi är så lurade i detta land...tron om att vi är mest miljömedvetna, har den bästa vård/tandvård, sociala system etc, etc.
Vi är inte speciellt duktiga alls vågar jag påstå. De senaste åren har den humanistiska männoskosynen alldeles försvunnit i horisonten.
Vad bra att ni är så omhändertagna!!! Kramar Norrtälje

Elisabet. sa...

Däremot har jag inget att klaga på över den svenska sjukvården! Jag tycker att jag har blivit så bra bemött och fått bra omvårdnad, men det du berättar om .., det är ju liksom pricken över i:et.

Monet sa...

Till er alla: Som jag har sagt tidigare: jag älskar mitt Sverige och har inte flyttat utomlands för att klaga på mitt gamla hemland.

Men när det gäller sjukvården är det bara att konstatera att det är en himmelsvid skillnad och den är omvittnad, inte bara av oss.

Till dig Elisabet vill jag säga: grattis. Jag vet att du fick din knäoperation gjord hyfsat snabbt och att det gick bra. Men du fick konstiga råd av sjukgymnasten och hade jäkligt ont. Det hade du inte behövt ha här. Du hade fått smärtstillande medicin du inte kräkts av och Och du hade INTE fått den sortens råd av en fransk sjukgymnast, det vet du att vi pratade om då - det är alldeles för tufft och "upp och stå" direkt i Sverige jämfört med här.

Din pv hade här dessutom fått avancerat läkemedel för att verkligen se till att det inte någonsin blir flimmer. Här vill man inte att det överhuvudtaget ska uppstå - man ser annorlunda på vad det gör med hjärtat än vad man gör i Sverige och medicinerar hellre än elkonverterar.

Och jag, som också skadade mitt knä för ett par år sen fick då höra att det var FYRA månaders väntetid bara för undersökning till dåvarande Norrtälje sjukhus. Hur lång tid det sen skulle ha tagit för den operation som sen fick göras på privatsjukhus dagen efter vet jag inte. Säkert ett par månader till. Och då kunde jag inte ens stödja på mitt ben.

Och här vet jag säkert att man inte gjort som man gjorde med min 85-åriga mamma på Ängelholms lasarett för 1.5 år sen. Hon togs in för diffusa hjärtbesvär för observation och trots indikationer på infarkt vid ett arbets-EKG skickades hon hem med diagnosen magkatarr och med Losec på fickan. En måndag. Efter flera dagars tilltagande besvär tvingade jag henne att uppsöka vårdcentralen för ny undersökning på fredagen.

Ingen visste egentligen heller där vad som var fel förrän min syster kom dit och frågade om det tagits nytt EKG. När det gjordes, vad visade det - pågående hjärtinfarkt!! Ilfart till Lunds lasarett och akutoperation i sista minuten. Det var på håret att mamma klarade sig och i och med att hon fick gå så länge utan åtgärd fick hennes hjärta en permanent skada.

Min man fick motsvarande symptom här i Frankrike. Jag ringde journummer och inom fem minuter hade vi ett batteri av sjukvårdspersonal i sängkammaren och han opererades direkt på det sjukhus dit han fördes i ilfart. Ingen hjärtskada eftersom diagnosen ställdes direkt och man åtgärdade i tid.

Hade jag orkat hade jag anmält både Ängelholm och vårdcentralen.

På vår skärgårdsö hade vi det bra de första åren. Distriktssköterskorna kunde sina patienter och kom faktiskt också hem. Och man kunde komma på drop-inbesök vissa tider för såromläggning och fästingvaccination. Till dem. Inte till doktorerna dock, de var där en eller två eftermiddagar i veckan. Och med l å n g a väntetider. Fast i trevliga väntrum!!

Här är det ruffigare och viss personal (typ sjukvårdsbiträdena på mitt sjukhus) och vissa läkare beter sig som om man inte finns. Men proffsigt är det och effektivt, fråga mig inte hur det kan vara så eftersom mycket känns gammaldags med pappersjournaler och handskrivna recept som förr i Sverige.

Men också på apoteken är det noll väntetid - du blir omhändertagen direkt och får dina mediciner med förklaringar - dock utan ett ord om dosering på själva förpackningarna, det händer att det skrivs för hand: tre gånger dagligen med kulspetspenna men annars är man hänvisad till receptkopian eller eget minne.

Här pratar doktorerna fortfarande in på små bandspelare och läkarsekreterarna skriver ut. Läkarna använder sin tid till patienterna, inte till onödig administration, det kan vara en förklaring. För alla har de massvis med patienter, varje timme är upptagen, det ser man när man skrivs upp för nya tider.

Elisabet. sa...

Nej, så är det ju förstås, att allt är relativt. Om man inte har något att jämföra med - och det hade jag ju inte - så tyckte jag att det var helt okej.
Att jag hade ont, tyckte jag inte heller var så underligt - men intressant är det att höra om skillnaderna - och det är ju inte i ALLA sammanhang man vill hylla just skillnaderna ,-)
Det låter nästan för bra för att vara sant, sjukvården i Frankrike!
Och intressant vore det också att höra svenska politiker/sjukvårdspersonal förklara hur det kan bli så här.

Mira sa...

En underlig sorts vanmakt och oro griper tag i mig över hur det blivit med sjukvården i Sverige; Felaktiga diagnoser, galen äldrevård, människan ur fokus. Samtidigt som det också finns mycket bra. Tack för di beskrivning av det franska. Sådant fyller ut de små luckorna i vårt duvetvad-fundernade...