söndag 6 november 2011

Svar på "vad kostar maten"


Det blev många gissningar på vad ett "normalt" veckoinköpspris för mat för två vuxna utan barn går på här i Frankrike. Om man jämför med Sverige.

Det är bara att inse att jag inte är någon statistisk centralbyrå med förmåga att definiera vad som ingår i en veckohandling. För i vårt fall är det inte bara mat - det är också hygienvaror som hårspray, deodorant och sminkgrejer. Plus toalettpapper och hundmat och ibland en bok, veckotidning eller kompletterande kökspryl (vi lämnade det mesta i Sverige och får då och då köpa till något vi saknar).

Det kan vara en krukväxt som ingår eller någon liten ritbok till barnbarnet i Sverige eller att vi slår till och köper något till verkligt extrapris. Och så vin förstås som ingår i matbutikssortimentet. Dagligt flaskvatten är också ett måste, vattnet är visserligen drickbart men hårt klorerat och väldigt kalkhaltigt.

Så - vad kostar maten? Normalt, när maken är den som själv åker iväg och handlar och gör det enligt "lista" brukar vi landa på mellan 1200-1500 SEK per vecka. När jag följer med blir det mera av de här kompletteringsvarorna som jag beskrivit och då kan det gå på mera. Ibland blir det frys- och kylskåpsröjning och vi behöver inte handla alls på ganska länge utan äter upp det vi har i huset.

I Sverige låg vi på ungefär samma nivå - cirka 4-5.000 SEK per månad för "mat" så som det är beskrivet här. Här tycker vi nog att vi får lite mera för pengarna, inte minst när det gäller frukt och grönt och sen får vi ganska mycket rabatt om man har "kundkort" vilket vi har.

För det mesta brukar vi passa på att handla när vi har vår städhjälp här, dels för att vara ur vägen, dels för att det blir automatisk hundpassning. Hon brukar dock himla med ögonen när vi kommer hem med alla varor och undra hur många vi är i familjen. Själv är hon tvåbarnsmamma med tonårsbarn och jag tror att hon klarar sig på betydligt mindre summor och lagar helt annan mat än vi.

Frankrike anses ju vara ett "dyrt" land. Jag vet inte riktigt vad som menas med det. Det känns ungefär som i Sverige - vissa varor är jättebilliga, andra dyra. Att gå till frissan är billigare, städhjälp får man för 100 kr/timmen, sjukvården kostar nästan ingenting, inte läkemedel heller, annan service är också billig. Om man registrerar bilen i Frankrike betalar man bara en engångsskatt vid det tillfället och sen aldrig mer. Skatten på svenska pensioner är dessutom extremt låg jämfört med Sverige även om man här har olika typer av andra tilläggskatter som är relaterade till boende och sociala avgifter.
.
Att gå på krogen kan vara betydligt billigare än i Sverige - här får man en god och prisvärd 3-rättersmeny för runt hundralappen och uppåt och ett glas vin till det kostar heller inte särskilt mycket. Det finns lågpriskedjor för det mesta, inklusive Netto, Lidl och Kiabi för kläder liksom det vimlar av lyxaffärer.

Så, det flesta av er som gissade hade rätt!

Inga kommentarer: