fredag 28 oktober 2011

Fransk veckoinhandlling
Här är ett litet urval av det som brukar ingå i vår veckomathandling. Jag är förstås nyfiken på hur mycket det skiljer i matinköpskostnader för två vuxna personer och hund mellan Sverige och Frankrike.

Det här är vad vi normalt inhandlar cirka en gång i veckan:

Vardagsmat: smör, hårdost, skinka, ev. annat smörgåspålägg typ mortadella eller bayonneskinka. Färskt bröd hos bagaren
Ägg, bruna från frigående höns, crème fraïche, Kelda (typ), någon dessertost, fruktyoghurt
Grönsaker: sallad, tomater, gurka, aubergine, squash, lök, champinjoner, purjolök, avocado, oliver, broccoli, blomkål, potatis, säsongsgrönsaker
Middagsmat: pasta, pajdeg, falukorvsliknande korv, frysta räkor, norsk lax, kycklingfiléer, köttfärs, ibland helt kött fast sällan, färska fiskfiléer eller frysta Ibland fisk/skaldjurspatéer eller lantpaté.
Färska kryddor: ingefära, basilika - timjan och rosmarin har vi i trädgården
Färdigmat: som i Sverige, engångsportioner med kött, ris eller potatis. Sällan gott men ibland har vi brådis och bristande inspiration och då får det bli så. Det finns alltid några såna i frysen.
Sällan eller aldrig kakor, godis, chips, nötter, choklad eller efterrätter. Bara när vi har gäster

Sen behöver vi förstås fylla på med basvaror och hygienartiklar och hundmat (även om Dessi äter ganska mycket av samma mat som vi själva) då och då men det görs inte varje vecka.Ibland tryter inspirationen och då får vi slänga en del mat som lätt möglar i hettan härnere. Ibland är det säsong för t.ex fikon och då är det roligt att göra egen marmelad. Ibland, fast mera sällan blir det en cheeseburgare från MacDo som det heter här och det händer kanske någon gång i halvåret att vi beställer en pizza som levereras hem. Men det sker ofta så sent på kvällen, först efter kl. 2000 att vi då redan velat äta något annat. Ibland frossar vi på kräftor från IKEA och gör soppa på skalen.

Ibland äter vi helfranskt med provencalska grönsaksröror, olivolja och allt det nyttiga i medelhavsmaten. Ibland blir det ägg och räkmacka eller IKEA-köpta köttbullar eller sill/ansjovis som verkligen smakar Sverige.

Vad tror ni vår veckopåse kostar? Säg gärna i svenska kronor. Till det ska läggas att det nästan alltid också ingår en eller två vinboxar, rosé för hustrun, rött för maken. Sånt köper man också på det stora matvaruhuset och till ganska lågt pris kan vi tipsa om.

1 kommentar:

Elisabet. sa...

Jag kan inte se några bilder och väntar till dess med att spekulera ,-)