måndag 29 augusti 2011

Fransk 95-årsmiddag
Vi firar jubilaren, 95 år genom att äta en gourmetmiddag på byns finaste restaurang. Dagen till ära serveras en "menu fête de la figue", en fikonmeny eftersom det i grannbyn Solliès Pont är fikonfest. Den orten är känd för sina fikon och det är klart att man ordnar en fikonfest i dagarna tre när det är skördedags som nu.

Den som vill testa sina franskkunskaper får här menyn på originalspråk. På bild 1 serveras "prélude", dvs förrätten som består av

Crumble de sauté de courgettes et figues de Solliès à la fourme, crème fouettée balsamique
Bild 2 visar huvudrätten bestående av:

Suprème de pintade confit, brochette de figue fraîche au lard ibérique, toast de parfait de foie gras aux épices
Bild 3 visar hur gulligt de serverar efterrätten tillsammans med ljus och 95-årsskylt. Efterrätten går också den i fikonens tecken och på bild 4 visas att den består av:

Mille-feuille aux deux figues à la fève de tonka et touron
Att ge sig på att översätta franska fantasifulla menyer ordagrant är en omöjlighet. Det vi åt och som vi gissade oss till att det var var en himmelsk sammansättning av smaker. Förrätten var en lättstekt gurkblandning på toast med urgoda "smuldegspajbitar" smaksatta bland annat av parmesan. Till detta smakfullt skuret färskt fikon och en balsamvinägerkräm.

Huvudrätten var lika himmelsk den. Ett genommört pärlhönsbröst, skuret så att det låg spanskt bacon i vecken tillsammans med urgod sås. Ett litet spett med färska fikon friterade i japansk filodeg och så en liten toast med gåslevermousse i speciell kryddning. Yum!!

Efterrätten var smördegsplattor med "tonka och touron", vad det nu var. Urgoda smörkrämer med speciella smaker. Och mellan dem låg snabbkokta fikon, marinerade till fantastisk smak.

Sen blev det små "mignardises" - små minikakor - och kaffe och förstås till det hela ett fantastiskt rosévin från trakten.

Det var inte bara födelsedagsbarnet som var nöjt med denna fantastiska middag!!

Posted by Picasa

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och här ska det bli varma mackor med falukorv och ost till middag ,-))

Gissa, om jag blev hungrig av dina bilder!!

Suzesan sa...

SåGott och jag skickar ett stort grattis på NITTIOFEMÅRSDAN. Jösses. Undrar vad middagen blir på hundraårskalaset TRO. Nåt ännu godare.

Mumsigt.

Kram
/Susanne

Musikanta sa...

TUR att jag inte var med - en hel veckas mager kosthållning hade gått om intet...

Fantastiskt vilken fantasi fransmännen har när det gäller mat i alla fall!

Vem var det som fyllde 95 - för det var väl inte du i alla fall :-)!

Sven L sa...

Undrar om inte touron är nougat...

Anonym sa...

herregud vilken härlig middag!!! ad duktig hon är din mor som tar sig ner till er i Provence.Kramar Christina Norrtälje

Anonym sa...

Glömde säga...Vad lika ni är!!!Hon ser ut att vara en mycket bestämd dam så nu förstår jag varifrån din styrka och envishet kommer. Må så gott.Kramar C