söndag 27 februari 2011

Mat- och vinkurs

Vi går en mat- och vinkurs tillsammans med några andra svenskar hos en verklig connaisseure nära oss. Det är verkligen inte lätt - här ska olika smaker kombineras och rätt vin väljas till rätt sorts mat. Det går liksom inte bara att köpa ett ospecificerat vitt vin till skaldjuren och ett "rött" till köttet.

Ganska kul är det: vi får pröva att smaka på rå lök och ta en klunk vitt vin. Bläää. Stekt lök smakar däremot helt annorlunda. Ägg är en katastrof till vilket vin det än serveras.

Och starka kryddor och syrliga smaker kräver verkligen god vinkunskap. Har man inte den ska man helst avstå. Eller dricka veteöl och snaps!

Vi tänker verkligen inte bli några superexperter. Men det här påminner mig om det jag kan i ett annat sammanhang: konstnärens baskunskaper om färg, form, kontrastfärger och framförallt kända kompositionsregler. Maken, som är musiker säger samma sak när det gäller hans ämnesområde.

Det finns sedan länge gamla och kända sanningar och man gör väl i att lyssna till och pröva dem! Sen kan man förstås alltid chansa.

Bilden av pepparfrukten är från Systembolagets utmärkta och inspirerande bok: "För alla sinnen - mat och dryck" Och den är dessutom klickbar så att texten syns.
Posted by Picasa

Inga kommentarer: