lördag 4 december 2010

Svensk advent i katolsk kyrka

I vår bys katolska kyrka från 1700-talet firades idag en svensk adventsgudstjänst. Med svenska julpsalmer, läsning ur Matteusevangeliet, Fader Vår och välsignelse och allt som det ska vara. Men vid sidan av fanns curé Pedro, byns "utbytespräst" från Brasilien. Den franske prästen befinner sig där just nu och Fader Pedro som bara kan spanska är den som tillsammans med den svenska kvinnliga prästen från den svenska församlingen härnere läser motsvarande texter och välsignelser på franska.

I sanning en märklig blandning av adventsstakar, julsånger på svenska och en katolsk präst i vacker spetsklädsel som tillsammans med en ljushårig kvinnlig präst gör korstecken och talar om Jesus och "ankomsten" som advent ju betyder. Och hela tiden sken solen in genom de vackra mosaikfönstren i kyrkkupolen och bildade vackra mönster. En fin men lite overklig stund.
Posted by Picasa

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, här blommar också novemberkaktusen så vackert! Och den vita orkidéen som jag tänkte kassera - men pv protesterade -, jahapp, den börjar nu få knoppar!

Fantastiskt.

Dubbelörn sa...

Same, same, but different ;).

Stämningsfullt verkar det ändå ha varit. Kyrkan ser vacker ut :).