måndag 29 november 2010

Första advent i vår sydfranska by

Vi beslutar oss för att bjuda några svenska och franska vänner på svenskt julbord och visa, dels hur man äter till jul i Sverige, dels firar sina adventssöndagar. Vilket man inte alls gör här. Tack vare IKEA går det att få tag i de flesta ingredienserna, inklusive djupfryst färdigkokt och glacerad svensk julskinka.

Så jag står i köket en bra stund och fixar till honungsglacerat revbensspjäll, gubbröra, potatisgratäng, Jansson förstås och sen serverar vi korvar, ostar, knäckebröd, köttbullar, småkorvar, rödkål, lax med gravlaxsås, fyra sorters sill, räkor och rom på ägghalvor och lite till. Före det serveras Blossa glögg med pepparkakor och till maten blir det svensk starköl och OP Andersen som snaps. Lutfisk och risgrynsgröt uteslöt vi dock. Till skinkan blir vi oordoxa och bjuder på gott franskt rödvin!

Jag har fixat svenska snapsvisor med fonetiskt franskt uttal så alla kan sjunga Helan går och därför också kan ta "Allvane"! Ingen av fransmännen har någonsin ätit ett svenskt julbord men prövar nogsamt allt och tycker nog att det både är exotiskt och lite brutalt med snapsarna och sångerna. Och sillen!! Men gubbröra gick ner och Janssons frestelse tilltalar också franska smaklökar, det märktes.

Det var en lustig känsla att duka upp de här kända ingredienserna i vårt lilla franska kök på mormors gamla broderade julduk. Gästerna kom vi lunchdags och gick vid halvsextiden då det börjat mörkna och de också kunde se våra svenska adventsstjärna och adventsstaken i våra franska fönster. En härlig söndag blev det!

Posted by Picasa

8 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Vilket härligt adventsfirande :).

Lite kul är det när vissa av våra traditionella rätter går hem hos gästerna. Svågern fr Istanbul gillar också Janssons o gravad lax, men sillen grejar han inte ;).

Monica sa...

Vad härligt det ser ut och vackert. Jag fastnar för duken där med de gamla broderierna, barndomsminnen, tyvärr fick jag den inte, en liknande. Och som mamma var försiktig med den, användes bara på själva juldagarna, hennes älskade farmor hade broderat, var 1800-tal.

Eli sa...

Vad härligt! Men grisfötterna då? :-)

Elisabet. sa...

Läser och ler .., och blir sugen på god mat.

Men glaserad julskinka ...?

Menar du inte griljerad?

Staffan H sa...

Mmm vad mycket godsaker det bjöds där och adventspyntat och fint var det också. Kan tänka mig att sillen gav era franska vänner en lätt chock. :-)

N I N N I sa...

WHAO, vad fint ni hade dukat! Det var säkert en häftig och spännande upplevelse för fransmännen! Kul!!
Ha en fin jul hälsningar från Åland

Christina sa...

Väldigt gott och trevligt ser det ut. Det måste ha varit exotiskt och spännande för de franska gästerna att pröva på så många nya smaker.

Anonym sa...

Jag tror att din inbjudan till Svensk jultradition, blev väldigt uppskattad! Jag blev väldigt impad!
Kram Atti