onsdag 29 december 2010

När alla andra fryser...
..tar vi en bypromenad med goda vänner. Det är delvis soligt och cirka 12 grader varmt. Underbart att slippa snö, is och kyla.

Vi har en spännande historia här i vår gamla by från medeltid och framåt men mest från 1600-talet. På kyrkans baksida finns besöket hos vår berömde renässansman Peiresc som Ludvig den fjortonde gjorde tillsammans med sin mamma, bror och kardinalen Mazarin avbildat. Ett par av de berömda musketörerna var också med, inklusive d'Artagnan. Här syns vi framför fresken som är målad någon gång på 1990-talet.

Vi försöker alla kika in i den stängda och numera privata slottsparken men ger upp och strosar vidare och slår oss ner i ett byns två caféer. Där sitter redan några av stamkunderna och efter en stund kommer en av byns jägare med fru och jakthund in och tar sig en pastis eller två. Själva dricker vi öl och vin och den glade barägaren tar bilder av oss, de exotiska skandinaverna. När jag vill ta bild på honom säger han först nej men blir sen så här glad!

Han har en skylt ovanför bardisken som jag vid tillfälle ska fråga honom om. "Mort Subite" - Plötslig Död, heter uppenbarligen en drink man kan få. Den verkar innehålla märkliga saker - det enda jag förstår är hallon och persika och det verkar ju inte precis dödligt. Men det andra: gueuze och kriek - vad kan det vara??
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Låter helt underbart med vädret! Har efter våra senaste vintrar svårt att se oss bo så här när vi är pensionärer. Längtar efter sol o ljus :).

Kriek är ett belgiskt öl, ett fruktöl, i det här fallet med körsbär. Har varit i Bryssel o där finns mängder av fruktöl. Är själv inte så förtjust i dem ;).

Gueuze är ett självjäst öl som sedan lagrats.

Låter som jag är en ölsexpert men det är jag inte, men har besökt Bryssel ett antal gånger :D.

Bloggblad sa...

Så skönt det låter! Jag har pulsat fram, halkat lite bakåt för varje steg framåt. Enda trösten är att det nog bränner mer praliner än en vanlig enkel promenad. Inga caféer inom räckhåll heller...

Elisabet. sa...

Ljuvlig tillvaro .., rakt av!

Men det är inte så dumt här heller .., om bara avloppet ville tina.