tisdag 28 december 2010

Krubban i vår kyrka

Vi går med svenska besökande goda vänner på liten rundtur i vår sydfranska by. Och självklart går vi in i den vackra 1700-talskyrkan där man inför julen byggt upp en stor och fantasifull krubba nedanför ett av de många krucifixen. Längst inne i krubban, på riktig halm, ligger det lilla Jesusbarnet, han som också hänger på korset ovanför, 33 år senare.

Det är många figurer i och omkring krubban. Det syns inte så tydligt på de lite oskarpa bilderna men här trängs också ett antal "santons", snidade träfigurer med olika personer i sina yrkesroller - bagare, slaktare, sömmerskor, bönder. Alla är klädda i provencalska dräkter och dessa santons är typiska för den här delen av Provence.

Krubborna byggs upp utan att Jesus är med från början. Klockan tolv på natten den 24 december läggs han sedan hos sin mamma i halmen i det gamla stallet i det som ska föreställa Nasareth. Visst var det där han föddes?
Posted by Picasa

5 kommentarer:

Evatina-beth sa...

I Betlehem var det han föddes. Vilken fin krubba!!
Ha en fortsatt skön helg!!

Elisabet. sa...

Vilken vacker och livfull krubba! Det är nästan så man väntar sig att höra ljud - bräääkande får - och småprat .., därifrån!

Och så pytteliten Jesus var, men det är klart, han är ju nyfödd ,-)

Helen sa...

Jättecharmig krubba!! Jag kan tänka mig att den fångar både barnens och de vuxnas intresse med alla sina fina figurer.

God fortsättning!

Kram!

Mira sa...

Hoppsi! Tur att du sa det! Jag har GLÖMT att lägga in Jesungen i krubban!!!

Hanna sa...

Vi var i Notre Dame och tittade på den moderna och mycket vackra krubban med barnen. När det blev dags att gå vägrade mellandottern att följa med trots att nästa anhalt var karusellen vid Hôtel de Ville. Varför? Jo, hon väntade nämligen på att bebisen skulle komma. Vi som hade andra planer för de fem dagar som återstod...