söndag 17 oktober 2010

Trädfällning

 

 

 

 

När vi flyttade in i vårt franska hus för lite drygt två år sen hade vi ingen trädgård. Den slarviga svenska barnfamiljen vi köpte huset av hade låtit större delen av tomten växa igen med sly, högt gräs och allehanda ogräs. Det gick knappt att ta sig fram på nedre delen av tomten och det kryllade av skorpioner och kanske till och med orm.

Det var vårt första projekt - att skapa en trädgård. Med hjälp av tre duktiga unga fransmän rensades allt upp och början till vår franska trädgård anlades. Den har sedan dess vuxit till sig, växter har tillkommit och bytts ut allt efter säsong. Lökar har planterats, två svenska Flammentanzrosor har importerats och har nu tagit fart. Vi har klätterväxter och krukor med roliga medelhavsväxter och en häck som doftar schersmin och så förstås rosmarin och lavendel i stora buskar.

Från början fick vi rådet: behåll ett par av småekarna och också den lite större (inte de stora flerhundraåriga, dem rör man inte) nära er terrass. Ni kan behöva skuggan på somrarna och det är bättre att behålla trädet och se hur det blir än att ta ner dem nu och ångra sig sen.

Nu har vi levt med de lite taniga småekarna men framförallt den lite större framför terrassen i två år. Och vi har bestämt oss: den ger skugga på sommaren men egentligen inte så mycket. Däremot tar den ljus och sol ifrån oss under "vinterhalvåret". Så det är dags att bestämma sig för att ta ner både den och de mindre träden.

Vår arboriste, Francois tillkallas och här syns hur han och hans bror tar sig an projektet. Det hela kostade lite drygt tusen kronor och var över på mindre än en timme. Det är sällan man ser verkliga proffs i arbete men här var det så. Småträden åkte ner i ett nafs och lades direkt i lastbilsflaket. Det större trädet skalades på sina grenar och vig som en apa klättrade Francois sedan upp och sågade ner det bit för bit. Inte en växt i den underliggande rabatten skadades. Alla stamdelar och grenar lastades i bilen och det hela avslutades med krattning och blåsning av sågspån och löv och småkvistar. Ingen kunde se att det ens skett något i trädgården!

"Jag tycker egentligen inte om att ta ner vackra, friska träd" sa Francois. "Men i det här fallet har ni gjort helt rätt - nu har ni fått ljus och luft och en mycket bättre utsikt över er vackra trädgård och bergen bakom".

Vår grannar är också överförtjusta. Nu har de fått en härlig utsikt över olivterrasserna i bakgrunden. Och trots att den vackra eken var just vacker så känns det ändå som om den var nöjd med att ha fått göra sitt. Kanske ångrar vi oss i hettan i sommar men det finns både parasoller och markiser att ta till i så fall.
Posted by Picasa

1 kommentar:

cruella sa...

Det fanns säkert en anledning till att den slarviga barnfamiljen inte anlitade tre fransmän för att anlägga trädgård. Kul att ni kan göra det och få det som ni vill ha det!