onsdag 14 juli 2010

Barnen i byn

 


Åh ett sånt underbart kort jag tog igår. Ibland blir man bara alldeles glad när kameran töms. Idag, den 14 juli är det Frankrikes nationaldag. Det firas med pompa och ståt och hela förmiddagen har jag tittat på parader, flyguppvisningar och fallskärmshoppare som landar på Champs Elysées framför presidenten.

Men igår, DÅ var det fest i byn igen. Hela platsen framför kyrkan, mitt i byn var fylld av middagsätande bybor. Trerätters; först en Pistou, en provencalsk grönsakssoppa med ingredienser som tomat, basilika, vitlök, bönor och haricots vert och lite kött. Efter det olika "farcis", färsblandningar som läggs i aubergine, potatis, tomat och squash. Och så den frestande "semlan", La Tropézienne efter det. "Vin à discrétion" vilket betyder hur mycket vin man vill. Fast ingen dricker för mycket och det är lika mycket vatten som vin till maten.

Och så efter klockan elva på kvällen, "Bal" med DJ. Och vilken "bal" sen. Först lite eldig tango för de äldre. Fransmännen är dansanta, ingen är nöddbedd, här går man upp och dansar runt som i det värsta "Let's Dance". Det är fullkomligt underbart, smittande och medryckande och när det är dans i byn är det inga smäktande franska ballader utan så småningom rena rock'n-rollen till långt in på natten. Och twist och gamla dansen Madison dansar alla - det är bara att kasta sig in bland alla som tar amerikanska line-dance-steg och försöka följa med.

Vilket DRAG vi har i byn, det är inte klokt. Maken och jag struntar i ryggont och ömmande knän och far runt i bugg och piruetter så svetten lackar. Alla har kul. Också bybarnen. Så här söta var de när de samlade sig en stund efter allt spring framför kyrkväggen med den fina målningen av Louis XIV som får besök av Richelieu och musketören d'Artagnan.

Mera byfestbilder kommer!
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, du Monet ..., det låter nästan lika trivsamt som på Marinan .-)

Och bilden var just UNDERBAR.

Jom Manilat sa...

Bilden av barnen är helt fantastisk!

Monet sa...

Elisabet: ja inte är det Marinan men stämningen verkar vara densamma! Och ja, det är en underbar bild.

Jom: tack för komplimangen! Jag hade ETT fotopapper i A4-storlek kvar och printade ut bilden igår. Nu pryder den mitt skrivbord.

Jag vet inte vad det är med bilden, den bara är som du säger, helt fantastisk. Vilken lycka när det blir så. För dig är det ju ofta - dina bilder är ju magiska!!

Musikanta sa...

Underbar bild på barnen. De ser ut som de svenska gör när det är skolavslutning på sommaren. Inga jeans på flickorna då inte...

Kommer ihåg när jag var i Menton le quatorze juillet i min ungdom. Då dansade man på gatorna hela dagen och den lilla stans egen blåsorkester tågade runt. Härlig stämning då också även om discoteken inte var uppfunna...