fredag 19 mars 2010

Vägskäl

Elisabet skriver om det stora i att våga. Ta ett stort steg, byta liv, välja vid ett vägskäl.

Här är två små tavlor som på olika sätt illustrerar det. De är för länge sen inköpta i USA men har följt mig genom många år. De har suttit överallt, på olika jobb, hemma - alltid strategiskt placerade så att man kan fundera över budskapen de förmedlar lite då och då. Den första bilden av vägskälet har text av den amerikanske poeten Robert Frost (just den här dikten lästes bl.a i filmen I döda poeters sällskap). Så här står det:

"Two roads diverged in the woods, and I - I took the one less traveled by. And that has made all the difference."

Den andra bilden av en ödslig nattlig väg har text av Dag Hammarskiöld:

"How long the road is. But, for all the time the journey has already taken,
How you needed every second of it in order to learn what the road passes by"


(Jag ger mig inte på någon översättning, jag tror de flestas engelska är så hyfsad att det inte är några problem att förstå innebörden).

Båda texterna stämmer till eftertanke. Både att våga välja den minst vandrade vägen och också att förstå att även om vägen och resan kan kännas lång så har man behövt varje sekund för att förstå vad det som händer "under resans gång".

Och visst är det bra att då och då fundera över vilka de stora stegen i livet varit. Inte bara de där om jobb och utbildning, giftermål och barn. Utan de stora (eller till synes små) stegen som lett till en stor förändring.

Mitt sydfranska liv är resultatet av en sån process. För mig - och mannen i mitt liv - är det "the road less traveled by". Och inte en sekund har vi ångrat oss!

(Klicka på bilderna så syns de vackra texterna och bilderna bättre)

 
 
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Dubbelörn sa...

Underbara budskap... Livet är fullt av vägskäl o man väljer själv vilken väg man vill ta.

Har också gjort val som både varit svåra o ibland är det bara hjärtat eller magkänslan som styrt. Men resultaten har varit de allra bästa :).

Kram

Staffan H sa...

Viktiga saker att tänka på och jag tror man ska bära de budskapen med sig och ta fram vid behov. Gör man alltid vad tradition och "sunt förnuft" säger och aldrig vågar testa sin egen väg tror jag man kommer att ångra en del saker senare i det outgrundliga som kallas livet.

Bloggblad sa...

Jag har nyligen fått noter till en sång som jag skrivit texten till, som handlar just om att man faktiskt kan välja sin väg... När jag skrev den tänkte jag mest på att man kan göra det även i mogen ålder, men min tonsättare som är 25 år yngre än jag, tyckte att det stämde även på henne. Jag har den tyvärr inte insjungen än - men det kommer.