onsdag 31 mars 2010

Påsk i Provence

Nu ska vi fira vår andra påsk i Provence. I pyntlådan hittar jag påskfjädrar från förra året men björkris finns förstås inte. Det får bli vackra kvistar från vår rödblommande häck istället. Och kaxiga franska småkycklingar.

Dessi tycker detta pyntande är alldeles otroligt spännande. Och vips har hon lyckats sno åt sig en fjädervippa som hon tuggar på och sätter i halsen förstås. Gult dun flyger överallt.

Alla svenska grannarna är nere för påskfirning och det kommer att bli både påskalamm på långfredag och svensk påskbuffé på påskafton. På söndag ska vi åka till vår trevliga vingård för att äta "Déjeuner de Pâques", påsklunch på franska. Med vaktelägg bland annat. Och rådjurssadel. Här verkar inte finnas några lammtraditioner som i Sverige, sill äter man definitivt i n t e och de katolska fransmännen är inte ens lediga på långfredagen vilket känns väldigt märkligt tycker man som svensk. Den här helgen är ju den mest Jesus-fokuserade, näst julafton och borde väl uppmärksammas lite mer men så är det inte.

Påskägg har vi heller inte sett, det är mest harar i choklad. Barnens påsklov börjar på måndag och nu är de lediga i hela två veckor igen. Det är ganska många och långa franska skollov tycker vi oss märka, alldeles nyss var det vinterlov.

Vi har haft kärt systersonbesök i några fina dagar med härligt väder och trevliga utflykter. Vårt väder är lite lynnigt men temperaturerna ligger stadigt runt 18-19 grader på eftermiddagarna och träden börjar nu slå ut och visa sig från sin vackraste och mest grönskimrande sida.



 
 
 
 
Posted by Picasa

9 kommentarer:

Elisabet. sa...

Skönt att madame är tillbaka på banan igen .-)

Och fina små påskkycklingar var det också.

Lysande ögonblick! sa...

Påsk i Provence....vilken dröm. Önskar dig en riktigt härlig dröm. Hoppas den blir precis som du önskar.

Sfinxen46 sa...

Oh! Vilket vackert "påskris" du har fått till och kycklingarna var super gulliga! ;)

Själv ska jag jobba Hela påsken 13 timmar både lördag och söndag så något påskfirande blir det inte för min del. Får ta del av det på nätet och alla bloggar som pyntas;)

Önskar Dig en riktigt trevlig påsk! Det tycks ju även bli massor av god mat;)

Kram

Eli sa...

Vaktelägg, minsann! :-) Här blir det några sillbitar och en påskmust. Glad påsk - och tack för den fina 1950-talsskålen som anlände i paket i går! Mejl kommer.

Kersti sa...

Å så härligt det låter med värmen. Nu är i alla fall den mesta snön borta här i Enskede. Koltrasten sjunger för fullt morgon och kväll så det kommer en sommar även om den tar god tid på sig. Vi ska äta både sill och Janson och så blir det nog en del godis också men mest choklad för mig som inte är så förtjust i smågodis. En riktigt Glad Påsk med god mat och trevliga samtal önskar jag dig.

Helen sa...

Hoppas att ni får en riktigt härlig påskhelg!

Kram!

Staffan H sa...

Trevligt påskris fick du till ändå, sådana blandningar kan bli riktigt spännande. Glad Påsk!

Bloggblad sa...

Jag gillar ditt påskpynt, här är det magert med sånt...

Intressant att få höra om franska påsktraditioner, det där med långfredagen förvånar mig!

Monet sa...

Elisabet: jo bloggbanan är öppen igen. Även om det kanske blir lite mera sporadiskt framöver, här förbereds vernissage nämligen.

Alexandra: Nu är påsken över och den blev precis så fin och trevlig som vi önskade oss. Hoppas du också hade det bra!

Sfinxen: ja, riset blev fint och det står än! Hoppas du fick lite påskkänsla ändå trots jobbandet.

Eli: kul att skålen kommit fram. Ser fram mot mejl. Och vaktelägget var jättegott:-)

Kersti: skönt att snön börjar ge sig för er. Koltrasten är bland de ljud jag saknar här även om vi har andra småfåglar som kvittrar. Hoppas din påsk också blev en bra sådan.

Helen: tack för påskönskning. Glad sådan i efterskott till dig också.

Staffan: Glad Påsk själv och tack för komplimangen om påskriset. Det har prytt sin plats men åker snart ut nu.

Bloggblad: jag är själv förvånad över långfredagen och att man inte lägger större vikt vid påsken. Men långa lov har barnen, två veckor!