fredag 12 februari 2010

Första vårlunchen - med snön runt knuten

Våra goda vänner från Hyères vid havet kommer på lunchbesök och för att kika på husbilen.

Vi äter skandinaviskt: norsk lax, svensk matjessill med tillbehör, gravlaxssås och så liten sushi-variant: wasabi i soja att doppa laxbitarna i. Mums! Rosévin, lite färsk baguette och goda ostar. Det tycker Dessi också, hon älskar Brie och Camembert och får till sin förtjusning alltid kanterna. Är man fransk pudel så är man.

Idag är det den 12 februari och det går att sitta en liten stund i solen på altanen efter maten. Runtomkring oss här i departementet Var och bort mot Nice i departementet Alpes Maritimes har det dock varit kaos. Full snöstorm i går och stora motorvägen A8 till Nice stängdes av för trafik fram till i morse. Ett hundratal plan ställdes in till Nice, flygplatsen låg i snö. Och på Croisetten i Cannes där vi satt på stranden och åt lunch med barn och barnbarn i höstas slängde barnen snöbollar på varandra under snötyngda palmer.

Och från Rom där jag har en ungdomsväninna boende sedan många år får jag mail: Nu snöar det också i Rom!!

Vi som bor några mil från kusten skyddas av bergen och får också de kalla mistralvindarna som håller undan snömolnen. Så här är ingen snö men bara några mil härifrån blir det kaosartat som alltid när de ovana fransmännen ska försöka slira runt i halkan innan saltbilarna hunnit ut. Köerna blir också enorma när man stänger av motorvägarna och folk får köra på de mindre vägarna, ännu snöigare de. Man är radikal också - "les poids lourds", de tunga lastbilarna, får inte köra på motorvägarna alls förrän det är snöfritt - de kör konstant i diket och lägger sig på tvären överallt annars.

Vi har ett rätt stort fordon framför dörren själva. Den har stått här några dagar för inredningspyssel och förberedelser för vårens färder. Men nu är den på väg tillbaka till sin hyrda uppställningsplats. Det är fredag och Saint Valentin som också här lyfts fram som en riktig kärlekshelg med blommor, hjärtan och Valentin-kort. Var kom det här ifrån undrar jag - det är som med Halloween, helger med innehåll jag inte känner igen från mitt svenska tidigare liv.

Men blommor, kärlek och hjärtan är aldrig fel så Happy Valentine tillönskas alla mina bloggläsare!! Tack för att ni tittar in, skriver rara och uppmuntrande saker och tycker det är roligt att läsa om det sydfranska livet.


 
 
 
 
Posted by Picasa

6 kommentarer:

Inger sa...

Men jisses, vilken mat! Jag blir alltid så avundsjuk på folk som kan göra så där fint på tallriken. Jag kan inte alls sådant. Du är sannerligen konstnär, och om du vill kan du ta extraknäck som kallskänka. Mmmm, vad gott det ser ut.

Freedomtravel sa...

Ser härligt ut! Här är det fortfarande fyra minusgrader, så vi får väl vänta lite... ;)

Suzesan sa...

TACK Ha en härlig ALLA hjärtans dag du med. Ja ni med menar jag förstås.

Även om det är mat som lätt att få tag på här så blev jag så sugen. Somrigt. Mums.

Kram
/Susanne

ab sa...

Ah, en elektrisk husbil! Synd att sladden inte är längre, så att ni kan åka någonstans...

;)

(Jag skojar! Den ser jättefin ut.)

Lysande ögonblick! sa...

Helt underbart. Det verkar inte alls gå någon nöd på er. :-)

Anonym sa...

Ja, vilken mat!
Tänkte på dina målningar.Hade inte du tavlor med motiv från Malin Rouge...heter det så tro? Prostituerade? Eller vad det så att vi pratade om Paris mm hemma hos Kerstin när vi gick kurs? Jag har så härliga bilder på näthinnan med cancan dansande kvinnor.
Kramar på er bägge!
Christina-Norrtälje
.