måndag 11 januari 2010

Söndagslunch

Jo, den fick godkänt, söndagslunchen som inspirerats av Bert i Norrbottens goda recept. (Vi gjorde ingen förrätt men här kommer ett tips till sushi-frälsta som liksom vi inte har tillgång till japansk restaurang. Jag bredde wasabi (den gröna starka japanska pepparroten) lite tunt på laxskivor. Rullade ihop dem och lät gästerna doppa dem i japansk soya med wasabi irörd. Väldigt gott!!)

Den västerbottenostgratinerade kycklingen smakade väldigt bra tillsammans med den gräddiga grönsaksgratängen (squash, tomater, purjolök och skivade champinjoner). Enligt Berts tips svarta linser till och så en något salt men ändå god färsk spenatstuvning. Vi tog fram ett av husets bästa viner, present från dotter och franske svärsonen: ett fantastiskt rött vin från Bandol - fint vindistrikt precis här i närheten. Yum, så fylligt och gott. Åtta år gammalt!!

En riktig fransk långlunch blev det i goda vännernas lag inne i värmen. Ute yrde en och annan snöflinga och det var nog den kallaste dagen vi upplevt sedan vi flyttade hit.


 
 
 
 
Posted by Picasa

3 kommentarer:

Saga sa...

Hej, vi är ett par som hittat ett hus i södra Frankrike. Men nu när kontraktet närmar sig börjar jag bli osäker på klimatet.... är det för kallt på vinter.... är vintern längre än jag räknat med...!!??

Hur upplever ni det med kylan, blåst o vädret??

Har såååå många funderingar.

Ha de gott!!

MVH / Anne

Monet sa...

Hej Anne! Dina frågor behöver man nog en hel bok för att kunna besvara. Det här är dessutom bara vår andra vinter som permanentboende och förra året var vi i Sverige över jul- och nyår så det blir lite av nybörjarsvar.

Men, vi har letat hus länge härnere och har under åren varit i Provence också under "höst- och vinterperioden". Och lärt oss att det här är inte Afrika eller Karibien där palmerna ständigt vajar i tropisk värme.

Jag vet inte vad du menar med en längre vinter än du räknat med? Generellt (och du kan säkert googla på det) känns det som om perioden november-mars är en sydeuropeisk vinterperiod. Dvs inte snö mer än undantagsvis (det kan bli ordentliga snöfall med åtföljande kaos i Nice och Marseille t.ex ), temperaturer som varierar mellan 17 plusgrader och någon minus- och frostgrad (dock mera sällsynt). Ganska mycket regn och härnere sätter den kalla mistralen igång och blåser ibland dagar i sträck.

För att bo härnere året om krävs alltså mössa, varma boots, vantar och varm vinterjacka för vissa dagar. Å andra sidan är det inte jämförbart med eländigt novembermörker, slask, halvmeter hög snö och strömavbrott som det blir i Sverige.

Husen här är kraftigt byggda stenhus som i det längsta står emot både "canicule", dvs hetta på upp mot 40 grader på sommaren och vinterkyla under några månader.

Många franska hus har öppna spisar och det eldas friskt under den kyliga perioden. Själva har vi "clim reversible", dvs kallt på sommaren och varmt på vintern och det är en idealiskt kombination.

Vissa dagar är inomhusdagar, det är disigt, grått, dimmigt och regnet står som spön i backen. Nästa dag är himlen blå, solen skiner och trots några enstaka plusgrader äter man lunch utomhus nästan i t-tröja och tror inte att det är riktigt sant.

Vädret är väldigt mycket VÄDER härnere. Regnar det så är det med besked. Blåser mistralen kan man blåsa bort. Kommer snön blir det kaos. Åskar det så dånar det mellan bergen. Men vi har inte haft ett enda strömavbrott, alla kommunikationer fungerar, folk tar vädret för vad det är - det är som det är, varmt eller kallt.

Den största fördelen, oavsett vädertyp, är att det härnere är LJUST. Solen går upp i hyfsad tid på morgonen och ner långt senare i det mörka Sverige där det ju kan bli mörkt redan vid 2-tiden på eftermiddagen.

Här har vi fulla ljusdagar, i synnerhet när det är molnfritt. Och det betyder otroligt mycket för välbefinnandet. Det är den absolut största vädervinsten vi upplevt!

Så om ni bestämt er för att flytta ner permanent från den "mörka Norden" så skulle jag inte bekymra mig så mycket för just vinterperioden. Den är faktiskt betydligt lättsammare än i Sverige men realist måste man ju vara.

Tveka inte att skaffa er ett hus härnere för att det blir en kyligare period på året. Vinsterna är betydligt större än du tror!

Brutus sa...

Mmmmm, det var verkligen jättegott alltihop! TACK, snälla ni för en underbar lunch! Och så trevligt vi hade, som alltid!