tisdag 12 januari 2010

Det snöar i Frankrike

De här bilderna är från franska Télématin, nyhetsmorgonprogrammet, för några dagar sedan. Det ser fortfarande likadant ut på nyhetssändningarna - större delen av Frankrike är snötäckt och mera blir det. Idag var halva kartan röd -"Alerte Orange"-varning är utfärdad, dvs man väntar snö, underkylt regn och halka. I bergen är det risk för laviner och totalt sett är det halvkaos lite överallt verkar det som.

Just nu har man problem i norra Frankrike därför att vägsaltet tagit slut och man kan därför enbart nödtorftigt hålla de större vägarna öppna. Å andra sidan stänger man av dem när det snöar för mycket och alla lastbilar förbjuds att köra. Tålmodigt får chaufförerna hållas i sina stora bilar i 24-timmarspass innan de ibland i korta korteger släpps på igen, med polisbilar som eskort.

Precis som i Sverige blir många hushåll strömlösa och de allmänna kommunikationerna påverkas också. Flygen går inte, tågen stannar, stationer och flygplatser fylls av väntande passagerare. Som faktiskt, precis som lastbilschaufförerna ler när de intervjuas och säger: "Det är som det är, snöar det så snöar det". De enda som gnällt i fransk tv är ryska alpturister som inte gillade att sitta insnöade ett par dygn trots rätt fashionabla förhållanden.

Man rapporterar också från det övriga Europa som verkar ha det lika besvärligt med mycket snö. Från Moskva visas bilder på ett fruset Volga och kylrök från skorstenar. Och en vacker ung, blond ryska intervjuas och säger att så här kallt har det inte varit i "Mockba" på många decennier. "Men", tillägger hon med glimten i ögat: "Det är vi ryska kvinnor som fryser mest. Och det beror på att de ryska männen inte tar sitt ansvar och värmer upp oss!".

Den franske programledaren William och hans nyhetsuppläsare som alltid skojar och vitsar med varandra faller varandra om halsen och får skrattparoxysmer. "De ryska männen gör inte sin plikt, det är klart att vi som fransmän genast måste ta oss till Moskva och se till att värma blonda unga ryskor" deklarerar de fermt.

Bara i vårt lilla sydfranska hörn verkar vi klara oss från det värsta. Några enstaka snöflingor, frost på bilrutan och i gräset på morgonen. Och ett fruset vattenglas plus några tilltufsade växter. Värre än så har vi det inte och faktiskt är det ganska skönt! 
 
 
 
Posted by Picasa

4 kommentarer:

Elisabet sa...

Jag ÄLSKAR såna här rapporter från andra ställen på jorden!

Jag älskar att du så till den milda grad levandegör hur det ser ut i Frankrike .., vad som sägs på tv och allt sånt.

Det är en njutning.

Stort t a c k!

Jom Manilat sa...

Vi har haft plusgraden några dagar här uppe Lappland medan mellan- och södra Sverige haft ordentligt med minusgrader.

Anne sa...

Hej, jag undrar när våren kommer till södra frankrike och när hösten tar slut.
Mao hur lång är vintern och hur känns den??

Ha de gott.

MVH / Anne

Monet sa...

Elisabet: det är SÅ roligt att du gillar detta. Ger inspiration!!

Jom: Omvända världen tycks det som!

Anne: jag har svarat dig på vinterfrågan efter bästa förmåga under mitt inlägg Söndaglunch för några dagar sedan. Kika där så kanske du får svar på några frågor!