söndag 24 maj 2009

Fransk byfest


I en av våra grannbyar som vi kör igenom på vår lördagsutflykt pågår fest. Det festas ofta i byarna, är det inte fikonfest så är det olivdito eller kanske choklad eller som i det här fallet: "fête d'eau", vattenfest.

Vi hinner inte se så mycket mer än att det är många stånd och tält och mässingsorkester och dekorationer i träden på det lilla torget.

Männen i neonkläder är "gendarmes municipale", kommunala poliser som inte alls har samma befogenheter som "les gendarmes nationale", statspolisen. Kommunpoliserna sköter trafikbevakning, är skolpoliser och ser allmänt till att allt går till som det ska i städer och byar.

Pizzabilen är ett vanligt inslag här. Själv skulle jag inte våga mig på att äta en som tillverkats på det här ganska primitiva sättet.

Klicka på bilderna för lite genuin fransk bykänsla. Damen som väntar bland motorcyklarna kan inte vara annat än en fransyska!

Posted by Picasa

6 kommentarer:

Christina sa...

Undrar om det är vatten de dricker dagen till ära på uteserveringen till Bar Central? ;)

Monet sa...

Tror knappast det:-) Nog för att det dricks mängder med vatten här och man tror stenhårt på mineralvattnets nyttiga verkningar.

Just på Bar Central inmundigas nog en pastis eller öl. Eller café noir.

I vår by har vi två barer/kaféer, vägg i vägg med varandra. En av dem heter också Bar Central!

Efwa sa...

Pizzorna i "vår" pizzavagn är fantastiskt goda. Vi köpte en förra helgen och jag ser inte det som mer primitivt än på en vanlig pizzeria. Dessutom smakar de gudomligt.
Hej från Efwa som är tillbaka i Provence

Monet sa...

Eva: nja, håller inte med. Se kommentar på din egen blogg.

Det är si och så med hygienen härnere och man mår ibland därefter!

helen sa...

Mysigt att få bila med er genom det vackra Provence!!

1999 när vi var i Provence såg vi inte en enda av dessa pizzavagnar.
Men det är klart, på 10 år hinner det hända en hel del...

Kram
Helen

Monet sa...

Helen: du har rätt. Pizzavagnarna är ett nytt fenomen för oss också. Vi såg dem inte heller för några år sen. Och vågar som sagt absolut inte äta pizzor tillagade från en sån. Den sista vi sågs innehades av en svettig, skäggig karl i smutsig undertröja som stod och bakade med fimp i munnen. Brrrr.....