fredag 10 april 2009

Trädgårdsbestyr


Vår städhjälp har kommit och vill helst vara ensam i huset. Dessi får gärna stanna kvar så vi passar på att uträtta ett antal ärenden medan huset städas och vi har hundvakt samtidigt. Perfekt!

Det blir en intensiv dag med mycket fransktalande och med nya ord att lära sig. Nu är det städprylar och rengöringsmedel som gäller.

Carole frågar om vi har vittvinsvinäger hemma - turligt nog är det så - för det ska hon blanda i vattnet som hon tvättar fönstren med. "Så gjorde Mami, mormor", säger hon så nu städas hemmet med gamla franska knep.

Vi åker till Jean Rey, ett stort "jardinerie", med ett jätteutbud av växter och trädgårdsmaterial. Som vanligt också ett "animalerie", djurtillbehörsbutik där man säljer papegojor, marsvin, djurmat och faktiskt också valpar. Men bara på helgerna står det.

Utanför står fyra svarta män och ber oss skriva på ett upprop för fattiga barn i Afrika, småflickorna som könsstympas. Klart man gör det. Och inser att det också medför att man förväntas betala en slant. Fem euro har de flesta betalat, ser man på listan så det gör vi också. Men jag känner mig lätt lurad - undrar just vart pengarna går egentligen.

Hälften av våra växter i den nyanlagda trädgården har regnat bort i vinter. Vår trädgårdshjälp Olivier har försett mig med en lapp på nya plantor att inköpa men hälften av dem hittar jag inte och jag småspringer efter en expedit som i ilfart visar mig snarlika saker. Men det mesta går i gult och det gillar inte jag (mer än påskliljor) så vi chansar på andra sorter.

Mycket marktäckare för att få bukt med det eländiga ogräset som hotar att ta över så fort man vänder ryggen till. Det blir betydligt fler växter än Olivier räknat med, hoppas vi får plats med alltihop!

Posted by Picasa

3 kommentarer:

Suzesan sa...

WOW så fint det ska bli.

Ja man blir nog lite betänksam på sånt att det inte kommer till rätt användning. men ni har ju gjort ert. Nu är det deras samvete. Sånt gör de här också men då är det för torterade barn i krig. De visar en pärm med fruktansvärda bilder och förväntar sig sedan pengar. Jag tror inte på de där så jag lämnar inget.

Lycka till med trädgårdsbestyren
Kram
Susanne

Christina sa...

Nä,män som samlar pengar till förmån för små könsstympade flickor tror inte jag heller på, men de behöver säkert pengarna ;)

Jag blir helt vild när jag kommer in på en plantskola här i Sverige, så jag kan bara föreställa mig hur det måste vara i Frankrike...
I det klimatet kan ju nästan allt odlas...klängrosor t ex säger jag längtansfullt...

Monet sa...

Suzesan: ja vi hoppas det blir fint i trädgården nu. Och jag känner absolut i efterhand att det var lurt med det hela men det var ju inte så mycket pengar heller.

Christina: ja, det är helt otroligt svårt att inte förköpa sig. Jag vill ha bougainvilla och magnolia och citronträd men min Olivier bara skakar på huvudet och säger att de kommer att frysa sönder och att vår jord är för mager i detta skogsberg. Suck!

Men jag har tre Flammentanz, en lite tanig sak som följde med flyttlasset, två, visserligen lössangripna just nu, som svensk väninna tog ned i höstas och de ser ut att ta sig bra. Vet du vilken sort det är? Slottsträdgårdsmästaren visar bilder från Norrtälje där han kommer ifrån. Och där planterade man för några år sedan just Flammentanz utanför butikerna.

Klängros!