onsdag 8 juli 2015

Canicule

Aldrig under våra smart sju år i södra Frankrike har vi varit med om märkligare väder. Alldeles för tidigt och alldeles för het kommer den, värmeböljan, la canicule. Här ligger vi nära Sahara och det känns när de heta vindarna sveper in och ger dagstemperaturer på upp mot 40 grader. 

Vi skulle tedan ha varit på väg på vår tur runt i Frankrike med husbilen ett par veckor den här sommaren. Men i omgångar har vi fått skjuta upp själva resandet. Antingen har det varit för varmt att ge sig ut på vägarna.eller så har första omgången europeiska semesterfirare givit sig iväg söderöver förra helgen med sedvanliga trafikstockningar. Eller också,har första destinationen Bretagne med sitt svalare väder, drabbats av kraftiga åskväder och strömavbrott i caniculens fotspår. Det är sk Alerte Orange för både det ena och det andra och tur är det ju att vi själva helt bestämmer hur vi vill göra, inga tider att passa har vi och vår lilla camping är inte precis överfull. Vi är nära hemmabyn och har vår andra bil parkerad bredvid oss så vi har full frihet att göra som vi vill. 

Vi står kvar där vi står, föralldel inte alls dumt. Vi har el, vatten, toaletter, dusch och tvättmaskin. Och egen  vattenslang vid knuten. Men ganska tjatigt och långtråkigt blir det ju efter ett tag. Det tycker både vi och Dessi. Det är inte precis uteväder och några strandpromenader kan man inte göra med hund här. Vi roar oss efter bästa förmåga och planerar nu avfärd i rappet. Det må bära eller brista, idag varit den hetaste dagen hittills och värre lär det bli just i vårt område under den närmaste tiden. 

Vi packar in det sista, inklusive den färska basilikan vår vänlige campingägare bestod oss med häromdagen. 

6 kommentarer:

Andra året i Hjo sa...

Jobbigt. Vi har haft värmebölja på hemmaplan också, beskedliga 30 grader. Men det räcker gott för mig. Hoppas ni kommer iväg i något svalare väder.

Katharina sa...

Var försiktiga i värmen, både ni och lilla vovven flämtar väl. Det blir sådana kontraster till resan i Sverige och kylan där då. Hann ni vara med på sonens bröllop? Eller det var lite senare kanske. Fint med sommarbröllop.

Monet sa...

Andra året... Jo vi förstod att det blev en kort variant i Sverige av samma värmebölja som ju drabbade hela Europa. Och att ni nu fått tillbaka det trista vädret med regn och låga temperaturer. Tråkigt eftersom våren var så kall. Vi var i Sverige då,och frös hela tiden! Det här vi är med om nu är extremt faktiskt, inte roligt alls!

Katharina, nu måste jag fråga vem av "mina" Katarinor du är. Du verkar så insatt i hur vi har det men kanske har jag nämnt sonens bröllop någon stans? Nej, vi var inte med, det var ett sk. drop in bröllop på Skansen samma dag som prinsparet gifte sig. Familjen fick veta det två dagar i förväg och de ville själva ha en kort ceremoni under enkla förhållanden. Så jag såg på Carl Philip och Sofia istället och gladdes åt dem och åtsonen också förstås!

Vi kör inte tillbaka till Sverige mera i år, det här året var och är tänkt som en rundresa i Frankrike, något tilltufsad av det här märkliga vädret men nu är det tänkt att vi ska bege oss till den svalare Atlantkusten ich sedan mot Bretagne. Medan andra passar huset åt oss!

FREEDOMtravel sa...

Vilket väder ni har! Vi har också hett, men kanske aningen bättre ändå. (Vi har haft 33-34 grader på dagarna, men det blir svalare på nätterna). Idag har vi vaknat till blåst för första gången på länge, men det är ändå sol och varmt. Hoppas att ni kan komma iväg nu då!

FREEDOMtravel sa...

SV: Engelsmännen vi träffade har haft huset i sju år och bor där permanent nu (men inte från början). Mannen har en italiensk pappa och pratade därför flytande italienska, men byn verkar de ha hittat av en slump! Ingen aning om vi verkligen var de första turisterna… men tydligen brukar turisterna bara köra förbi! Jag förstår att ni också gillar detta liva med bagare och slaktare osv, fantastiskt! Önskar trevlig resa!

Anonym sa...

Kör upp i bergen för det är klart svalare här... Lycka till / Clabbe